Naslovnica Region “Srbija neće biti parking migrantima”

“Srbija neće biti parking migrantima”

325
Aleksandar Vučić

Beograd — Srbija je dosad bila primjer kako se ozbiljno i odgovorno postupa u migrantskoj krizi, ali neće dopustiti da bude parking niti čekaonica migrantima, poručio je u subotu službeni Beograd u povodu novog izbjegličkog vala koji je dopustila Turska.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić u odvojenim su izjavama istakli da će Srbija pokazati solidarnost, poštovanje, ljudsku dobrotu i gostoljublje, ali da će istovremeno zaštititi svoje nacionalne i državne interese.

“Ako neko stvarno misli da u Srbiju u jednom trenutku treba ubaciti 100, 150 ili 200 hiljada migranata – to se neće dogoditi”, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u izjavi za Radio-televiziju Srbije, odgovarajući na pitanje šta ako Turska otvori granicu za najmanje dva miliona migranata, prenose bh. mediji, koji se pozivaju na Fenu.

Istim povodom, srbijanski šef diplomatije je, komentirajući odluku turskih vlasti da propuštaju migrante ka Evropi, rekao kako je bitno što Srbija “nije ni prva zemlja u koju dolaze migranti, niti njihova krajnja destinacija”, ali će se nastaviti “ponašati veoma odgovorno”.

On je ocijenio da su u toku “geostrateške igre” između Turske, EU, Rusije i drugih partnera u vezi sa sukobima u Siriji.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je ranije tokom dana da će Turska granice prema Evropi ostaviti otvorene kako bi migranti mogli proći, optuživši Evropsku uniju da ne pomaže dovoljno Ankari po pitanju migranata.

(StarMo)