Naslovnica Region Srbija ne priznaje referendume u Ukrajini, ali bi “konsultacije” sa Rusijom

Srbija ne priznaje referendume u Ukrajini, ali bi “konsultacije” sa Rusijom

109
Nikola Selaković

Beograd/Moskva — Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je danas da Srbija “neće priznati rezultate referenduma u ukrajinskim regionima”, na kojima se građani izjašnjavaju da li hoće da se pripoje Rusiji.

Selaković je na konferenciji za novinare u Beogradu objasnio da Srbija te rezultate ne može da prihvati, “prvo, zbog posvećenosti Povelji UN-a i pravilima međunarodnog prava”, prenosi SRNA i “drugo, to bi bilo suprotno našoj politici očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije”, objasnio je Selaković.

Odgovarajući na pitanje šta podrazumijeva plan konsultacija, koji je na marginama Generalne skupštine UN u New Yorku potpisao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, i kakva se time poruka šalje EU, Selaković je odgovorio da taj dokument “napadaju oni koji ga nisu ni vidjeli, a kamoli pročitali”.

“Sve što se tiče napada i pitanja vezanih za taj plan predstavlja traženje dovoljnog razloga da se Srbija napadne i pokušaj da se Srbija disciplinuje”, rekao je Selaković.

(StarMo)