Naslovnica Politika Srbija: Napali Klička, zbog izjave o Kosovu: Žrtve smo, a ne agresori!

Srbija: Napali Klička, zbog izjave o Kosovu: Žrtve smo, a ne agresori!

95
Vitalij Kličko

Beograd — Stranka slobode i pravde (SSP) osudila je izjavu gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička koji je u Davosu navodno rekao da se “Ukrajinci bore protiv ruskog okupatora, kao Albanci nekada protiv srpskog okupatora”.

„Nije Srbija mogla da napadne ni okupira samu sebe, već je bila napadnuta od NATO pakta bez odluke Savjeta bezbjednosti UN-a. Taj presedan danas koristi Rusija kada napada Ukrajinu. Na to što su mnoge zemlje priznale nezavisnost Kosova se poziva ruski vrh kada govori o pravu dijelova teritorija Ukrajine da se odvoje i pripoje Rusiji“, navela je SSP u saopštenju.

SSP je dodala u saopštenju da su građani Srbije bili „žrtve, a ne agresori“ i da su mjesecima živjeli pod bombama, kao što danas žive građani Ukrajine.

Kličko je tokom Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, u razgovoru s albanskim novinarem za švajcarski portal na albanskom jeziku „Le Canton27ch“ navodno izrazio zadovoljstvo što je prvi put sreo jednog albanskog novinara, navodeći da je to dobra prilika da prenese poruku njemu i albanskom narodu.

(StarMo)