Naslovnica Region Srbija: Nagli skok novozaraženih Covidom-19

Srbija: Nagli skok novozaraženih Covidom-19

336
foto arhiva

Beograd — Srbija je u petak zabilježila iznenadni skok broja zaraženih koroanvirusaom, jer je za posljednja 24 sata među 4795 testiranih osoba registrirano 96 novih slučajeva, dvostruko više nego u četvrtak (48).

Epidemiolozi, ioak tvrde kako “nema mjesta panici, već samo oprezu”.

Epidemiolog Zoran Radovanović drži da je skok broja oboljelih “neprijatno iznenađenje”, podsjećajući da je “već nekoliko dana veći broj novooboljelih nego što bi se očekivalo”, prenosi Hina.

Njegova je ocjena da se posljednjih dana “vjerojatno pojavilo neko novo žarište”.

Komentirajući povećanje broja novooboljelih Radovanović je objasnio da nikada “epidemijska krivulja ne ide ravnomjerno, uvijek ima povremenih skokova i ide zupčasto”.

On je, aludirajući na izbornu kampanju za opće izbore 21. juna, ocijenio kako bi se moglo dogoditi da u vrijeme izbora broj oboljelih bude između nula i pet.

“Možda nam je 21. juna učinio da malo nestabilnije krenemo ka odluci da je sve prošlo, a u stvari još nije”, rekao je Radovanović, ocijenivši da se “možda se prebrzo pristupilo relaksiranju mjera”.

“Ali čak i da nije, dešava se da izbije poneko žarište, da se poveća broj oboljelih”, rekao je Radovanović agenciji FoNet.

(StarMo)