Naslovnica Region Srbija nabavlja Remdesivir

Srbija nabavlja Remdesivir

202
foto arhiva

Beograd — Vlada Srbije usvojila je Zaključak o saglasnosti za pribavljanje lijeka Remdesivir, koji se koristi u liječenju oboljelih od zarazne bolesti COVID–19, u okviru Mehanizma sporazuma o zajedničkoj nabavci medicinskih sredstava, saopštila je Vlada nakon sjednice u četvrtak.

Remdesivir je od ponedjeljka 12. oktobra dostupan u Srbiji a, kako je ranije izjavila direktorica Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić, prošao je sve procedure prije nego što je pušten na tržište.

“To je veoma skup lijek koji se daje samo u određenoj fazi bolesti i uz konzilijarnu odluku”, rekla je Radojević Škodrić za Radio-televiziju Srbije (RTS), prenosi radio Slobodna Evropa.

Evropska komisija (EK) izdala je u julu uslovno odobrenje za Remdesivir za liječenje protiv COVID-19 i to je prvi lijek koji je odobren na nivou Evropske unije (EU) za liječenje protiv korona virusa.

Uslovno odobrenje stavljanja lijeka u promet jedan je od regulatornih mehanizama EU za olakšavanje ranog pristupa lijekovima koji ispunjavaju medicinske potrebe, uključujući one za hitne situacije u slučajevima prijetnje javnom zdravlju kao što je trenutna pandemija.

(StarMo)