Naslovnica Region Srbija: Moguće odgađanje i izbora

Srbija: Moguće odgađanje i izbora

180
Aleksandar Vučić

Beograd — U Srbiji su od srijede zbog koronavurusa zabranjeni svi skupovi u zatvorenu prostoru s više od 100 ljudi, ali još nema potrebe za zatvaranje škola, odlučili su državni vrh i zdravstveni stručnjaci, a moguća je i odgoda parlamentarnih izbora zakazanih za 26. april.

Nakon konsultacija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, resornih ministara i zdravstvenih stručnjaka, Vučić je rekao da su donesene odluke o zabrani javnih skupova u zatvorenim prostorima te pojačanoj kontroli na svim graničnim prelazima.

“Veliki (granični) prelazi nastavit će uobičajeni rad, a neki manji bit će zatvoreni kako bi se kontrolirao ulazak”, rekao je Vučić, prenijeli su mediji u regiji.

Zamolio je državljane Srbije koji rade u inostranstvu da ne dolaze u domovinu pred Uskrs, već im je savjetovao da pričekaju povoljniju epidemiološku situaciju, sugerirajući sunarodnjacima koji organiziraju svadbe i velika slavlja da “vode računa o preporukama stručnjaka”.

Vučić je naglasio da za sada “nema potrebe” za obustavom nastave u školama.

Od 21. januara do 10. marta kontrolom je u Srbiji obuhvaćeno oko 71.000 putnika, a pod zdravstveni nadzor stavljeno ih je 265.

Tokom dana slijedio je niz priopćenja o otkazivanju javnih skupova, a među otkazanim manifestacijama je i Međunarodni sajam automobila, koji je trebao biti održan od 19. do 25. marta.

Vučić je ranije, kao predsjednik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), najavio da će do 1. aprila odgoditi sve predizborne skupove za parlamentarne izbore 26. aprila, a potom je najavio i da će s predstavnicima stranaka koje učestvuju na izborima idućih dana razgovarati o tome da se, zbog koronavirusa, organizira “što više televizijskih debata, barem do aprila, dok se vrijeme ne poboljša”.

Novinarima je kazao da će, dođe li do veće epidemije koronavirusa, možda slijediti i odgađanje izbora zakazanih za 26. april, “ali ne više od dvije do trio sedmice”.

(StarMo)