Naslovnica Region Srbija: Mladi upozoravaju – To je glorifikacija ratnog zločinca!

Srbija: Mladi upozoravaju – To je glorifikacija ratnog zločinca!

126
Veselin Šljivančanin - arhiva

Negotin — Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) u Srbiji zahtjeva od Narodne biblioteke “Dositej Novaković” u Negotinu, gradu u istočnoj Srbiji, da “ne ustupi javni prostor za promociju knjige Veselina Šljivančanina, osuđenog ratnog zločinca, planiranu za srijedu (8. septembar), u okviru dečijeg odjeljenja ove biblioteke” – javlja RSE.

U saopštenju se navodi da Inicijativa “posebno zahtjeva od Evropske narodne partije (EPP) da se izjasni da li podržava to što vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) u Srbiji u svom članstvu i dalje ima osuđenog ratnog zločinca”.

Kako navodi Inicijativa mladih, u Srbiji još uvijek nema zakonskih prepreka da osuđeni ratni zločinci koriste javne ustanove tako što negiraju svoje zločine kroz predstavljanje knjiga, nastupe na izborima ili televizijskim emisijama, kao i državnim svečanostima, jer je vladajuća većina 2016. godine izuzela poštovanje presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ ICTY) i Međunarodnog suda pravde (MSK/ ICJ) iz člana 387. Krivičnog zakonika, koji, pored ostalog, sankcioniše negiranje i relativizaciju ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Šljivančanin, kao i svaki drugi građanin, podsjeća YIHR, “ima građansko pravo da promoviše svoje knjige u privatnim prostorima i o svom trošku, ali ukoliko to radi u javnoj ustanovi i sa državnom podrškom – onda je jasno da je riječ o glorifikaciji osuđenog ratnog zločinca, koji je i dalje član vladajuće, Srpske napredne stranke”.

Veselin Šljivančanin, koji je kao oficir nekadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA) osuđen pred Haškim tribunalom na deset godina zatvora “zbog pomaganja i podržavanja mučenja hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara 1991. godine”.

 

(StarMo)