Naslovnica Region Srbija: Ministru poništen doktorat

Srbija: Ministru poništen doktorat

423
Siniša Mali

Beograd — Doktorat srbijanskog ministra financija Siniše Malog bit će poništen, jer je utvrđeno da postoje elementi “akademske nečestitosti”, odlučio je u četvrtak Odbor za profesionalnu etiku Sveučilišta u Beogradu, čime je službeno potvrđeno da je Mali plagirao svoju doktorsku disertaciju.

Rektorica beogradskog sveučilišta Ivanka Popović potvrdila je za RTS da je Odbor za profesionalnu etiku dao nalog da se postupi po odgovarajućem pravilniku, “gdje se zapravo može reći da je došlo do plagiranja, odnosno do preuzimanja tuđe intelektualne svojine bez odgovarajućeg navođenja”. Odluka je donesena nakon višemjesečnih optužbi akademske zajednice.

“Odbor za profesionalnu etiku je utvrdio da postoje elementi akademske nečestitosti u izradi doktorske disertacije kandidata Siniše Malog i shodno tome je donio odluku da se poništi odluka Nastavno-znanstvenog vijeća Fakulteta organizacijskih nauka (FON)”, izjavila je za RTS Popović.

Ona je naglasila da je odluka Odbora konačna, što istodobno postaje stajalište Sveučilišta. “Doktorska disertacija Siniše Malog bit će poništena”, konstatirao je RTS.

Rektorica je poručila da je “znanje vrijednost koju moramo štititi”, te da je “akademska čestitost vezana za poštivanje autorskih prava drugih”.

(StarMo)