Naslovnica Region Srbija: Lažne dojave iz ovih zemalja…

Srbija: Lažne dojave iz ovih zemalja…

124

Beograd — Pripadnici sigurnosnih službi Srbije identifikovali su više zemalja iz kojih su posljednjih sedmica stizale prijeteće poruke i lažne dojave o bombama na adrese javnih objekata u Srbiji, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije u sredu uveče.

“Utvrđeno je da je osam takvih prijetnji stiglo iz Poljske, četiri iz Gambije, po dvije iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije”, stoji u saopćenju MUP-a, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako se dodaje, identificirali su lokacije ukupno 19 email adresa sa kojih su stigle prijeteće poruke o postavljenim bombama na različitim lokacijama u Srbiji.

“U pitanju (su) strani državljani koji ne žive u Srbiji”, navodi se u saopćenju.

MUP Srbije, kako se navodi, ovim povodom vrši razmjenu podataka preko Europola i Interpola sa nadležnim organima Švedske, Litvanije, Švicarske, Ruske Federacije i Mađarske, kao i sa kompanijom „Google“.

Naime, 18 adresa je sa Gmail servisa i jedna email adresa je sa servisa ProtonMail.

Prijeteće poruke su prethodnih dana, kako navode iz MUP-a, slali i građani Srbije.

“Zbog lažnih prijava o postavljenim bombama u javnim objektima, pripadnici MUP-a su za četiri dana procesuirali osam lica, državljana Srbije – uhapšena su dva lica, a protiv još šest maloljetnih lica podnesene su krivične prijave u redovnom postupku”, dodaju u saopćenju.

Ekipe MUP-a Srbije su, kako kažu, u prethodna tri dana izvršile kontradiverzione preglede nekoliko stotina javnih objekata, škola, bolnica i tržnih centara širom Srbije, nakon kojih se ispostavilo da su sve prijave bile lažne.

(StarMo)