Naslovnica Region Srbija kao utočište optuženika za ratne zločine u BiH: Još jedan general...

Srbija kao utočište optuženika za ratne zločine u BiH: Još jedan general se “sakrio”

42
Milenko Živanović

Beograd — Milenko Živanović, bivši komandant Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), nije se pojavio na zakazanom ročištu na Sudu Bosne i Hercegovine 21. septembra, gdje se trebao izjasniti o optužbama za ratne zočine.

Penzionisani general Živanović se trebao izjasniti o optužnici, kojom ga Tužilaštvo BiH tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Srebrenice i Žepe u julu 1995. godine.

Živanović se “nalazi u Srbiji”, a poziv suda mu je upućen posredstvom Ministarstva pravde BiH, koje djeluje kao veza za pružanje međunarodne pravne pomoći u postupcima koji se vode pred sudovima u Bosni i Hercegovini.

Sutkinja Željka Marenić kazala je da optuženi “nije pristupio ročištu tri mjeseca nakon upućivanja zahtjeva za pravnu pomoć preko Ministarstva pravde BiH i Srbije”.

Dodala je i da “Sud nema dokaz da je optuženi primio ovu obavijest”.

Advokat optuženog je tokom ročišta u srijedu kazao da je bio u kontaktu s optuženim preko poznanika iz Šapca, u aprilu 2022. godine.

Rekao je i da je optuženog vidio pred Vojno-medicinskom akademijom u Beogradu, u julu 2022.

“Optuženi mi je kazao da mu je optužnica upućena, da je to primila svastika, i da je optuženica vraćena”, kazao je branitelj.

(StarMo)