Naslovnica Region Srbija ima spremnih pet poglavlja

Srbija ima spremnih pet poglavlja

385

Beograd — Srbija je, na početku hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU-a, Evropskoj komisiji (EK) službeno podnijela još jednu pregovaračku poziciju u poglavlju 27 – okoliš i klimatske promjene, izjavila je srbijanska ministrica za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Naglasila je da Beograd sada ima ukupno spremnih pet pregovaračkih poglavlja, prenosi federalna.ba, pozivajući se na Fenu.

Srbija na taj način “pokazuje ozbiljnost, istrajnost i dosljednost u procesu reformi i opredjeljenju za evropske integracije”, saopćeno je poslije današnje sjednice Vlade Srbije.

Prema riječima ministrice Joksimović, riječ je “o veoma zahtjevnom i kompleksnom pregovaračkom poglavlju, čija je izrada trajala skoro tri godine, uz učešće 28 institucija”, te da je riječ “najkompleksnijem dokumentu s više od 1600 stranica, koji je dosad Srbija predstavila Evropskoj uniji”.

Ministarstvo za zaštitu okoliša istaklo je da pregovaračka pozicija 27 sadrži ukupno 14 priloga u čijoj izradi je učestvovalo 150 predstavnika iz 28 institucija i državnih organa, te da je obrazložen finansijski okvir za aktivnosti u narednom periodu, kako bi Srbija dostigla standarde EU na polju zaštite okoliša.

Joksimović je ocijenila da je novo pregovaračko poglavlje pripremljeno “zahvaljujući dobrom koordiniranju s predstavnicima EK” te “velikoj energiji i taktičnosti” koju je vlada pokazala nakon procesa screeninga.

Pregovaračka pozicija za poglavlje 27 dolazi, po njenoj ocjeni, “u pravom trenutku”, to jest u vrijeme formuliranja evropskog „Zelenog dogovora“, praćenog Investicijskim planom, koji je predsjednica Komisije Ursula von der Layen predstavila 14. januara u Strasbourgu.

(StarMo)