Naslovnica Region Srbija i vještačka inteligencija – Kupljen kompjuter od 2 miliona eura

Srbija i vještačka inteligencija – Kupljen kompjuter od 2 miliona eura

78

Kragujevac — Nacionalna platforma za razvoj vještačke inteligencije puštena je danas u rad, izjavio je direktor Kancelarije za IT Vlade Srbije Mihajlo Jovanović danas u Data centru u Kragujevcu.

Prema njegovim riječima, prvi korisnici platforme, koja se zasniva na radu superkompjutera, će biti tri instituta, sedam tehničkih fakulteta, Univerzitet u Kragujevcu i četiri naučno-tehnološka parka.

“Koliko od sutra će Ministarstvo zdravlja, zahvaljujući vještačkoj inteligenciji, moći da obrađuje veliki broj rendgenskih snimaka i dobije rezultate koje ljudska pamet i ljudsko oko ne mogu više da vide, dok će Institut za molekularnu genetiku moći da pohrani na platformi i uradi analize koje će pomoći u prevenciji zdravlja naše nacije”, rekao je Jovanović.

U obraćanju pred okupljenima, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je Srbija kupovinom superkompjutera američke kompanije (Nvidea), čija je cijena dva miliona eura, omogućila početak rada na tom polju vještačke inteligencije.

Vučić je rekao i da se u kragujevačkom Data centru gradi još jedan objekat u kome će se nalaziti podaci Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbjednosno-informativne agencije i Vojske Srbije.

 

(StarMo)