Naslovnica Region Srbija i NATO: Beograd zainteresovan za…

Srbija i NATO: Beograd zainteresovan za…

272
Vital i Selaković

Beograd — Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković poručio je u razgovoru sa šefom NATO Vojne kancelarije za vezu u Beogradu generalom Tomazom Vitaleom da je Srbija “zainteresovana za dalje unaprijeđenje partnerske saradnje, nastavak političkog dijaloga i praktične saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa”.

Selaković je, kako je saopštilo Ministarstvo, zahvalio na poziciji NATO-a, koji “poštuje vojnu neutralnost Srbije i istakao da Srbija i NATO treba da nastave sa daljim unaprijeđivanjem partnerske saradnje u zajedničkom interesu očuvanja mira i stabilnosti u regionu”.

Krajem godine navršava se 15 godina od kada je Srbija postala članica NATO programa „Partnerstvo za mir”. Kako je rečeno u toku je uspješna implementacija drugog ciklusa Individualnog akcionog plana partnerstva (Individual Partnership Action Plan – IPAP) Srbije i NATO za period 2019-2021. godinu.

Selaković je “izrazio očekivanje” da će Međunarodne bezbjednosne snage KFOR na Kosovu „zadržati statusno neutralno postavljanje“ i proaktivno djelovati u cilju spriječavanja bilo kakvog narušavanja bezbjednosne situacije na terenu.

Srbija se opredijelila za vojnu neutralnost, ali sarađuje sa NATO u okviru programa Partnerstvo za mir – prenosi RSE.


(StarMo)