Naslovnica Region Srbija i Covid: Skoro sve je sada u rukama ministra…

Srbija i Covid: Skoro sve je sada u rukama ministra…

365
Zlatibor Lončar

Beograd — Skupština Srbije usvojila je u četvrtak izmjene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kojima se uvode kaznene mjere, daju veća ovlaštenja ministru zdravstva u nastavku borbe protiv koronavirusa, uz mogućnost propisivanja obveznog cijepljenja.

Izmjenama zakona uvedene su kazne za nepoštivanje epidemioloških mjera – za nenošenje zaštitnih maski oko 40 eura za fizičke osobe i od 400 do 2.550 eura za pravne osobe, a za provođenje kaznenih mjera bit će nadležne sanitarna i komunalna inspekcija, te komunalna policija.

Ministar, Zlatibor Lončar, je izmjenama zakona dobio ovlaštenja da odredi vanredno cijepljenje, te da propiše ličnu zaštitu od infekcija.

Ministar može primjerice, na prijedlog državne komisije i nacionalnog zavoda za zaštitu zdravlja, i zabraniti okupljanja na javnim mjestima, ograničiti kretanje stanovništva u području zahvaćenom izvanrednom situacijom, te uvesti zabranu i ograničenje putovanja.

Sloboda kretanja i praćenje zdravstvenog stanja može se ograničiti i zdravim osobama koje su bile ili za koje postoji sumnja da su bile u kontaktu sa zaraženim osobama. Ta se mjera može primijeniti i prema putnicima u međunarodnom prometu koji ulaze u Republiku Srbiju iz država s nepovoljnom epidemiološkom situacijom.

 

(StarMo)