Naslovnica Region Srbija – “fabrika” lažnih vijesti

Srbija – “fabrika” lažnih vijesti

458

Beograd — Mediji iz Srbije jedan su od najvećih izvoznika lažnih vijesti u susjedne države, pokazuju podaci specijalizovanih portala koji prate ovaj negativni fenomen u državama Zapadnog Balkana.

Istovremeno, Srbija je, prema posljednjem dostupnom istraživanju o uticaju lažnih vijesti, treća zemlja u Evropi – odmah iza Rumunije i Češke. Iako se ovi podaci Monitora evropskih komunikacija (European Communication Monitor) odnose na 2018. godinu, urednik portala Fakenews tragač, Stefan Janjić ističe da se situacija nije promijenila.

„Mogu da konstatujem da je broj lažnih vijesti u prethodne dvije godine samo rastao, pogotovo u medijima koji su najčešći prenosioci lažnih vijesti, a to su, prema statistici na našem sajtu, na prvom mjestu Informer, na drugom Alo, na trećem Kurir. Tako da ja primjećujem trend povećanja lažnih vijesti“, rekao je za Radio Slobodna Evropa Janjić.

Takvu statistiku, Vesna Radojević, urednica beogradskog Raskrinkavanja, portala koji se bavi otkrivanjem lažnih vijesti u Srbiji, vidi kao poraznu.

„Mi smo, zapravo, najveći izvor lažnih vijesti za zemlje regiona. Možda zato što smo najveće tržište, možda zato što ti naši portali i mediji imaju veliku čitanost u cijelom regionu“, kaže Radojević za RSE.

O kolikom se broju lažnih vijesti radi pokazuje podatak da je Raskrinkavanje u godini za nama izbrojalo čak 945 lažnih vijesti samo na naslovnicama četiri najtiražnija tabloida u Srbiji – Alo, Informer, Srpski telegraf i Kurir.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)