Naslovnica Region Srbija: Evo šta će se provjeravati na ulazu…

Srbija: Evo šta će se provjeravati na ulazu…

93
foto: ilustracija

Beograd — Od subote, 23. oktobra, u Srbiji se uvode COVID propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić u Beogradu, nakon sjednice Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv korona virusa.

Prema njenim riječima, ta mjera će važiti u ugostiteljskim objektima nakon 22 sata.

“Vlada će sutra (21. oktobra) na svojoj redovnoj sjednici usvojiti dopunjenu uredbu koja će dozvoliti da pravno lice, preduzetnik ili organizatori događaja dobije ovlaštenje da provjeri COVID propusnice na ulazu”, rekla je Brnabić, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Komunalna policija i sve inspekcije će kontrolisati primjenu mjera, dodala je premijerka.

Kako je objasnila, validan COVID sertifikat podrazumijeva potvrdu o primljenoj drugoj ili trećoj dozi vakcine ne stariji od sedam mjeseci, negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test koji je validan 48 sati, ili potvrdu o preležanoj koroni ne stariji od sedam mjeseci.

Certifikat može biti u papirnoj ili digitalnoj formi.

Srbija posljednjih sedmica bilježi više hiljada novozaraženih na dnevnom nivou, a oko 50 osoba dnevno premine od posljedica korona virusa, a 9. oktobra je zvanično prešla broj od milion zaraženih od početka pandemije.

Medicinski dio Kriznog štaba je u više navrata tražio od Vlade Srbije pooštravanje epidemioloških mjera – obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike i zaposlene u javnim službama, kao i skraćenje radnog vremena do 17 sati za sve djelatnosti koje nisu esencijalne.

(StarMo)