Naslovnica Region Srbija dobila novu vladu

Srbija dobila novu vladu

180
foto: RSE

Beograd — Polaganjem zakletve i intoniranjem državne himne u Skupštini Srbije otpočeo je mandat nove Vlade na čijem je čelu premijerka Ana Brnabić, koja je vodila i prethodnu Vladu.

Novu Vladu Srbije, koja ima 21 resor i dva ministra bez portfelja, Skupština je izglasala sa 227 glasova ‘za’ i pet glasova ‘protiv’, javio je Radio Slobodna Evropa.

Vlada Srbije bit će proevropska, zdravlje građana bit će njen prvi cilj, a Kosovo najveći politički izazov, rekla je Ana Brnabić u Skupštini tokom izlaganja ekspozea, odnosno prioriteta i programa Vlade.

Uz Srpsku naprednu stranku (SNS), čiji je lider predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, novu Vladu čini i njihov dosadašnji partner Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića i Srpski patriotski savez Aleksandra Šapića, koji je do sada bio u opoziciji.

Vlada će, kako je ranije najavio Vučić, imati ograničen mandat i vanredni parlamentarni izbori bit će održani najkasnije 3. aprila 2022. godine, zajedno sa redovnim predsjedničkim izborima.

Iako je na izborima 21. juna SNS osvojila dvotrećinsku većinu u parlamentu, na formiranje Vlade čekalo se više od četiri mjeseca. Od 2000. godine do danas, to je najduži period koji je protekao od održavanja izbora do formiranja Vlade.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)