Naslovnica Region Srbija: Desetero umrlo od koronavirusa

Srbija: Desetero umrlo od koronavirusa

252

Beograd — U Srbiji je od koronavirusa umrlo deset ljudi, posljednje su brojke objavljene u subotu popodne u toj zemlji čija je vlada donijela nove mjere i ograničenja u namjeri da suzbije širenje zaraze.

U Srbiji je do 15 sati u subotu ukupno 10 osoba preminulih od koronavirusa što su dvije nove žrtve te bolesti u odnosu na izvještaj od petka u 15 sati, saopćili su srbijanski ministar zdravstva Zlatibor Lončar i doktori zdravstvenog štaba srbijanske vlade.

Dodali su da u posljednja 24 sata ima 131 novopotvrđeni slučaj, te ukupno 659 registriranih pacijenata oboljelih od covida-19.

Naglašeno je da Srbija u posljednja 24 sata bilježi najveći broj novozaraženih od prvog registriranog slučaja prije tri sedmice.

Trenutno je devet pacijenata u izuzetno kritičnoj situaciji, rekao je Lončar.

Od prvog potvrđenog slučaja koronavirusa u Srbiji 6. marta do subote 28. marta, nacionalna referentna laboratorija “Torlak” testirala je ukupno 2.086 osoba.

Novo žarište koronavirusa, uz Beograd, Valjevo i Niš, postala je Ćuprija, grad s oko 30.000 stanovnika u centralnom dijelu zemlje.

Vlasti Srbije, kako je najavio ministar zdravlja, kao dodatnu mjeru u borbi za suzbijanje koronavirusa, produžit će trajanje policijskog sata vikendom, od 15 sati umjesto od 17 do pet ujutro, kako je bilo prethodnih dana.

Ministar Lončar je, ilustrirajući ozbiljnost situacije, poručio građanima da imaju na umu stanje u Italiji i Španiji, sugerirajući im da odgovornim ponašanjem prema sebi i drugima doprinesu da Srbija izbjegne scenario širenja epidemije zabilježen u te dvije zemlje.

Vlada Srbije usvojila je i odluku da se sve mjere samoizolacije produže sa 14 na 28 dana.

Epidemiolog Predrag Kon ukazao je na povećanje broja oboljelih i poručio da se kontakti moraju zaustaviti, “rigorozno, ako ne može na drugi način”, jer virus sada ima veći potencijal za prenošenje nego ranije, s obzirom da je veći broj ljudi koji su nosioci.

“Jedini način da se spriječi masovnije širenje je da se spriječe kontakti”, naglasio je Kon, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)