Naslovnica BiH “Srbe vrijeđa zastava Herceg-Bosne”

“Srbe vrijeđa zastava Herceg-Bosne”

343
foto: RTRS

Drvar — Odluka nove Vlade Livanjskog kantona, o postavljanju neustavne zastave Herceg-Bosne, na zgradi Policijske uprave u Drvaru, sraman je potez i vrijeđa većinsko Srpsko stanovništvo, kažu u opštini Drvar.

U Drvaru poručuju da će pozvati srpske ministre Kantona 10 da bojkotuju rad Vlade dok se zastava ne ukloni, javlja RTRS.

Zastavu Herceg-Bosne, koja je postavljena na drvarsku Policijsku upravu, Ustavni sud Federacije BiH proglasio je neustavnom još 1998. godine. Drvarčani kažu da se činom postavljanja neustavne zastave – krši zakon.

Mještani opštine Drvar ističu da bi trebalo poštovati zakon i ustav, osuđujući čin isticanja neustavne zastave još od 1998.godine.

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić ističe da dvadeset godina traje dogovor da na institucijama u Drvaru nema isticanja zastava sa nacionalnim obilježjima.


– Ovo shvatamo kao jednu vrstu provokacije iz razloga što su povratnici Srbi na području opštine Drvar toliko umorni od rješavanja ekonomskih i egzistencijalnih problema – napominje Runić.

Predsjednik Inicijativnog odbora krovne asocijacije Srba u Federaciji BiH Mile Marčeta kaže da je zastava prijetnja Srbima da napuštaju opštinu Drvar i da se moraju iseliti.

Delegati iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH su kategorični, ističu da postavljanje neustavne zastave na zgradi PU Drvar za cilj ima narušavanje nacionalnog identiteta Srpskog naroda u Federaciji BiH.

– Ono što je nama preostalo kao predstvnicima na kantonalnom i federalnom nivou, Srpskim političkim predtavnicima jeste da u narednim danima uputimo pisma svim nadležnim federalnim, državnim i međunarodnim institucijama kako bi se ta zastava uklonila – ističe Aleksandar Štrbac delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Goran Broćeta delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH ističe da će pozvati predsjednika Kluba Srba u skupštini Kantona 10 da sazove sjednicu Kluba Srba na kojoj bi donijeli zaključke, a oni bi se odnosili na bojkot ministara iz reda Srpskog naroda i bojkot ako treba i nas poslanika kako bismo pokazali ministru MUP-a, gospodinu Lovriću da ne može baš na takav način da se odnosi prema srpskom narodu.

Na osnovu koje odluke je postavljena neustavna zastava na zgradi PU u Drvaru, iz MUP-a Kantona 10 nisu saopštili.

(StarMo)