Naslovnica Politika “Srbe i Hrvate ujedinio turski zulum”

“Srbe i Hrvate ujedinio turski zulum”

203
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo/Banja Luka — Član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Mario Karamatić kazao je u nedjelju da je “turski zulum” ujedinio Hrvate i Srbe u Bosni i Hercegovini.

Karamatić je u intervjuu za ATV istakao kako nije zadovoljan načinom na koji se vodi hrvatska politika ocijenivši kako je to “politika kompomisa, pravdanja i popuštanja”. Za razliku od većine hrvatskih političara on tako ne radi pa se zbog toga, po njemu, našao na “udaru sarajevskih medija”.

“Ja se nikome ne pravdam i u Sarajevu su šokirani kada kažem da se zalažem za uspostavu ‘Herceg-Bosne’ i da se ponosim svojim učešćem u domovinskom ratu. I kažem da meni ta država Bosna i Hercegovina, kako je oni nazivaju, ne znači puno”, naveo je Karamatić te dodao kako ima poznata izjava od Josipa Pejakovića u kojoj kaže da je teritorija ono gdje žive ljudi, stoka i ostali. “Hajmo se dogovoriti jesmo li ljudi, stoka ili ostali”, poručio je član HNS-a, prenosi internet-portal televizije N1.

Karamatić je ocijenio kako su poslije rata, 1996 i 1997. godine, bili “normalniji” odnosi između Bošnjaka, Srba i Hrvata nego što su danas. Te je kazao kako su bošnjačka politika, ali i politika međunarodne zajednice, uspjele što niko nije u historiji – pomiriti Srbe i Hrvate u Bosni i Hercegovini..

“Nas je prisilio da budemo zajedno. To ne razumiju mnogi u Beogradu i Zagrebu. Paničan je strah u Zagrebu šta ako se otcijepi Republika Srpska, kao doći će Srbija 50 km od Zagreba. Pa ko sad živi u Gradišci? Nisu Klingonci. To su historijske boljke i teško je to ljudima objasniti. Nas u BiH je natjera turski zulum”, kazao je ovaj političar.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)