Naslovnica BiH Sramni plakati “podrške” optuženom za genocid, koga traži policija

Sramni plakati “podrške” optuženom za genocid, koga traži policija

301

Istočno Sarajevo — Na području Istočnog Sarajeva postavljeni su “plakati podrške” generalu Milomiru Savčiću kojem je Sud BiH odredio pritvor zbog kršenja mjera zabrane.

Na plakatima je napisano “Podrška generalu. Tvoje Srpsko Sarajevo”.

Sud BiH je u ponedjeljak, 9. avgusta, na prijedlog Tužilaštva, odredio pritvor generalu Savčiću zbog, kako je navedeno, kršenja mjera zabrane. Od tada, Savčiću se gubi svaki trag.

Optuženom Milomiru Savčiću je po prijedlogu Tužilaštva BiH određena mjera pritvora iz razloga predviđenih članom 132. stav 1. tačka b) ZKP BiH, odnosno zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, a ne zbog opasnosti od bjekstva.

Savčić se tereti da je počinio krivično djelo genocid iz člana 171. tačka a) i b) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH), u vezi sa članom 180. stav 1. i član 31. KZ BiH.

U optužnici je, pored ostalog, navedeno da je Milomir Savčić u svojstvu komadanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba vojske Republike Srpske, znajući za namjeru glavnih izvršilaca da djelomično istrijebe nacionalnu, etničku i vjersku skupinu Bošnjaka, pomagao i podržavao ubijanje muških pripadnika skupine Bošnjaka i nanošenje teških tjelesnih ozljeda i duševnih povreda grupi Bošnjaka, koji su, kao Bošnjaci Istočne Bosne, činili značajan dio etničke skupine Bošnjaka.

(StarMo)