Naslovnica BiH “Spriječiti okupljanje četnika u Višegradu”

“Spriječiti okupljanje četnika u Višegradu”

254

Sarajevo — Udruženje “Svi za bolji Višegrad” pozvalo je u saopćenju sve nadležne da spriječe najavljeno četničko okupljanje i veličanje Draže Mihailovića u Višegradu.

Iz ovog udruženja navode da je Ravnogorski četnički pokret najavio 13. marta u Višegradu cjelodnevni program obilježavanja godišnjice hapšenja Draže Mihailovića, četničkog komandanta iz Drugog svjetskog rata.

Tako se u petak ponovo namjeravaju okupiti četničke horde iz Višegrada, ali i susjednih država Srbije i Crne Gore, te nastaviti sramnu tradiciju obilježavanja i veličanja četničkog vođe Draže Mihailovića, koji je odgovoran za najjezivije zločine nad Bošnjacima, Hrvatima i ostalim nesprskim građanima za vrijeme Drugog svjetskog rata.

“Da bi smo zaustavili okupljanja Ravnogorskog četničkog pokreta iz RS-a, ali i njihovih istomišljenika koji dolaze iz susjednih država Srbije i Crne Gore, obraćamo se institucijama države BiH da brane državni poredak i spriječe ugrožavanje prava svih građana jedne nam i jedine Bosne i Hercegovine. Poštovani ministre Fahrudine Radončiću, molimo Vas, prije svega kao ministra sigurnosti BiH, ali i kao čovjeka, da poduzmete sve moguće radnje i akcije da se zabrani pomenuto okupljanje, tamo gdje je ubijeno preko 3.000 Bošnjaka na najsvirepiji način”, ističu iz Udruženja “Svi za bolji Višegrad”.

Napominju da je međunarodni sud u Haagu izrekao doživotne kazne za te počinjenje zločine u režiji četničke ideologije.

“Pozivamo članove Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, Željka Komšića i Milorada Dodika, predsjednicu RS-a Željku Cvijanović, podpredsjednika RS-a Ramiza Salkića, ministra u Vladi Federacije BiH Edina Ramića, SIPA-u, koordinaciju policijskih snaga BiH, Graničnu policiju BiH, visokog predstavnika Valentin Inzka, predstavnike Evropske unije da preduzmu mjere zabrane rada i djelovanja svih udruženja u BiH koja svojim radom i djelovanjem dovode do podsticanja i širenja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti. Direktno pozivamo i našeg načelnika Višegrada Mladena Đurevića da ne dozvoli ovakva okupljanja i da dokaže da je za suživot sa Bošnjacima”, navodi se u saopćenju.

Iz Udruženja građana “Svi za bolji Višegrad” podsjećaju da je prošle godine, četničko divljanje u Višegradu, gradu “živih lomača”, gdje su Bošnjaci živi spaljivani i gdje su počinjeni masovni zločini, obilježeno glavnom porukom “bit će opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina”. U ovom udruženju se nadaju da nadležni nećete dopustiti da se to desi i u petak, prenose federalna.ba i Onasa.

(StarMo)