Naslovnica Život Spriječeno krijumčarenje 25 osoba afroazijskog porijekla

Spriječeno krijumčarenje 25 osoba afroazijskog porijekla

12
foto arhiva

Sarajevo — Pripadnici Centralnog istražnog ureda Granične policije Bosne i Hercegovine i Jedinice granične policije BiH Zvornik noćas su, oko ponoći, spriječili krijumčarenje 12 osoba afroazijskog porijekla.

Krijumčarenje je spriječeno prilikom nadzora državne granice, kada su pripadnici Granične policije BiH uočili čamac iz Republike Srbije, koji je plovio rijekom Drinom prema teritoriju Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz GPBiH, prenosi BHRT.

Nakon što su zaustavili čamac, graničari su u plovilu zatekli 14 osoba afroazijskog porijekla od kojih su dvije, državljani Afganistana koji su upravljali čamcem, osumnjičeni.

Istoga dana, oko sedam sati, u drugom slučaju, službenici Jedinice GPBiH Zvornik, spriječili su krijumčarenje devet osoba afroazijskog porijekla na području Zvornika. U vezu sa ovim krijumčarenjem dovodi se državljanin Egipta, koji je migrante krijumčario u kombiju, bh. nacionalnih oznaka.

Tokom realizacije ove dvije akcije pripadnici GPBiH su koristili specijalističku opremu koju je donirala Vlada Savezne Republike Njemačke.


O navedenim događajima je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH, prema čijim uputama su pripadnici GPBiH lišili slobode osumnjičene državljane Afganistana i državljanina Egipta te nastavljaju daljnji rad na dokumentovanju krivičnog djela „krijumčarenje osoba“ i utvrđivanju identiteta krijumčarenih osoba s obzirom da ne posjeduju identifikacione dokumente.

Također, 18. septembra ove godine službenici Jedinice GPBiH Zvornik su, u saradnji sa službenicima Policijske stanice Sapna Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, spriječili krijumčarenje četiri strane osobe koje su izjavile da dolaze iz Afganistana. Krijumčario ih je državljanin Bosne i Hercegovine u putničkom motornom vozilu, bh. nacionalnih oznaka, na području Sapne.

Prema naredbi dežurnog tužioca Tužilaštva BiH, osumnjičeni bh. državljanin je lišen slobode i protiv njega će Tužilaštvu BiH biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „krijumčarenje osoba“. Strani državljani su predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje, saopćeno je iz Granične policije BiH.

(StarMo)