Naslovnica Region Spriječen novi pokušaj ubistva novinarke

Spriječen novi pokušaj ubistva novinarke

169
foto: arhiva

Podgorica — Crnogorski tužioci objavili su u petak da je spriječen novi pokušaj ubistva crnogorske novinarke Olivere Lakić, na koju je atentat pokušan i u proljeće 2018. godine.

Specijalni tužilac Saša Čađenović rekao je da su u četvrtak uhapšena dvojica osumnjičenih za planiranje ubistva, a da su ostali članovi kriminalne organizacije otprije u zatvoru. Za atentat im je bilo ponuđeno 150.000 eura, naveli su tužioci, prenosi BHRT.

Ista grupa osumnjičena je i za pokušaj ubistva 2018. kada je Lakić ranjena u nogu.

“Motiv je sprječavanje novinarke Olivere Lakić da istražuje kriminalne organizacije na teritoriji Crne Gore i njihove veze s kriminalnim grupama iz regije”, rekao je Čađenović.

Novinarske organizacije ranije su zatražile od crnogorskih vlasti da zaštite Oliveru Lakić.

Donedavno novinarka dnevnog lista “Vijesti”, Lakić je prvi put napadnuta udarcima u glavu u martu 2012. ispred ulaza zgrade u kojoj je živjela u Podgorici, a u maju 2018. je na istom mjestu ranjena iz vatrenog oružja.

Prije toga je dobivala prijetnje zbog serije tekstova o nelegalnoj proizvodnji i krijumčarenju cigareta u fabrici “Tara” u Mojkovcu i skladištu u predgrađu Podgorice, te povezanosti tih aktivnosti s crnogorskom policijom i sigurnosnim službama.

Prošle godine je State Department dodijelio Oliveri Lakić međunarodnu nagradu za hrabre žene (International Women of Courage Award), koju joj je uručila supruga američkog predsjednika Malanija Trump.

(StarMo)