Naslovnica Mostar “Spremni” za kraj sezone u mostarskom HNK

“Spremni” za kraj sezone u mostarskom HNK

376

Mostar — Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Mostaru za kraj sezone priprema novu predstavu “Spremni” po nagrađenom tekstu hrvatske dramatičarke Kristine Gavran, koja će krajem ovog mjeseca biti premijerno izvedena pred publikom.

Po riječima rediteljice predstave Jelene Kordić – Kuret, s radovima na novoj predstavi krenulo se prije mjeseca dana, a da to bude upravo tekst ‘Spremni’ odlučilo je nekoliko elemenata.

Riječ je o tekstu koji u BiH još nije izvođen tako da bi HNK, kako je kazala, trebao imati bh. praizvedbu krajem šestog mjeseca.

Predstava, čiji su junaci bračni par s dvoje odrasle djece, dramaturški funkcionira kao generalna proba pred katastrofu te savršeno korespondira s vremenom opće klaustrofobičnosti kojem svjedočimo u pandemiji izazvanoj koronavirusom.

– Publika će kada bude gledala predstavu imati jake asocijacije na ovu situaciju koju smo živjeli zadnja dva mjeseca. Tekst u svojoj suštini ima jednu jaku kritičku notu prema modernom društvu, anomalijama u njemu, te kako se sve to reflektira na pojedince, a pisan je u formi antidrame tako da smo se mi odvažili da to vodimo u tom pravcu – kazala je rediteljica.

Dodala je kako u predstavi, s obzirom na situaciju, nisu mogli imati vanjske saradnike te da su se oslonili na domaće snage.

U predstavi igraju Jelena Kordić Kuret, Robert Pehar, Anja Kraljević i Dražen Pavlović. Za muziku je zadužen kompozitor Andrijan Zovko, a scenograf i ujedno jedini vanjski saradnik je Dalibor Nikolić Dala.

(StarMo)