Naslovnica Sport Sportisti ujedinjeni protiv društvenih mreža

Sportisti ujedinjeni protiv društvenih mreža

96
foto: ilustracija

Sarajevo — “Svi znamo da kada vidite komentar na društvenim mrežama, ako imate milion dobrih komentara, imaćete najmanje jedan loš i upravo taj će da zaboli”, rekao je za CNN Thierry Henry, legenda francuskog fudbala i jedan od sportista koji podržavaju privremeni bojkot društvenih medija za koje kažu da se nedovoljno bave problemom rasizma i diskriminacije na svojim platformama.

Inicijativi za bojkot društvenih medija koju su pokrenuli engleski fudbaleri pridružili su i drugi sportovi – ragbi i kriket. Bojkot počinje 30. aprila u petak i trajaće do ponedjeljka 3. maja tokom kojih će sportske lige – pet engleskih fudbalskih profesionalnih liga, klubovi i sami sportisti isključiti svoje profile ili neće objavljivati sadržaje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Društvene mreže Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Snapchat, Tik Tok bojkotovaće engleski i drugi sportisti, sportske organizacije, a i neki od medija se pridružuju bojkotu kao i sama UEFA.

Dobrotvorna organizacija sa misijom usmjerenom protiv diskriminacije – Kick it Out – takođe je uključena u ovu akciju. “Ovaj bojkot označava naš kolektivni bijes”, rekao je predsjednik ove organizacije Sanjay Bhandari, kako je prenio britanski servis BBC.

“Sklanjanjem sa platformi, pravimo simboličnu gestu usmjerenu prema onima koji imaju moć. Treba da reagujete. Treba da nešto promijenite.”

‘Oni koji imaju moć’ u ovom slučaju su kompanije koje drže društvene mreže – na kojima je problem diskriminacije, rasizma, netpeljivosti, govora mržnje, lažnih vijesti i sličnih, po društvo negativnih trendova, eskalirao tokom pandemije.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)