Naslovnica Život Spor tempo vakcinacije: Sydney produžio lockdown

Spor tempo vakcinacije: Sydney produžio lockdown

91
foto: agencije

Sydney — Lockdown u cilju suzbijanja širenja koronavirusa u australskom gradu Sydneyu produžen je za četiri sedmice do 28. augusta.

Premijerka savezne države Novi Južni Wales Gladys Berejiklian objavila je na konferenciji za novinare u srijedu produženje restriktivnih mjera.

Mjere se odnose na Sydney i okolne regije.

Ta savezna država zabilježila je 177 novozaraženih u više od 94.000 testiranja, u posljednjim dnevnim brojkama, objavila je služba za javno zdravstvo Novog Južnog Walesa.

Australija je praktično eliminirala Covid-19 u prošloj godini zahvaljujući strogim mjerama, ali je sada suočena sa sporim tempom vakcinacije širom zemlje, prenose bh. mediji, pozivajući se na Fenu.

Kampanja vakcinacije ometena je sporim nabavkama Pfizer vakcina i kontradiktornim savjetima oko toga ko bi trebao primiti vakcinu AstraZeneca.

Novi Južni Wales, koji je registrovao nešto više od 8.000 zaraženih od koronavirusa od izbijanja pandemije, do sada je vakcinisao svoje stanovništvo s oko 3,5 miliona doza vakcina.

Berejiklian je zatražila od sviju koju su proglašeni sposobnim za vakcinaciju da se imuniziraju, i upozorila je da će biti pojačano policijsko prisustvo kako bi se osiguralo poštovanje pravila lockdowna u narednim sedmicama.

U javnosti se pojavilo nezadovoljstvo putnim ograničenjima, jer su australske granice najvećim dijelom zatvorene od marta 2020.

U zemlji od 25 miliona ljudi, 33.000 zaraženih je registrovano širom zemlje i oko 900 ljudi je preminulo od Covid-19. Oko 11 miliona doza vakcina ubrizgano je ljudima širom zemlje.

Ograničenja koja su na snazi skoro dvije sedmice u saveznoj državi Viktorija i u njenoj prijestonici Melbourneu najvećim dijelom su ukinute u ponoć, dok je Južna Australija sa svojom prijestonicom Adelaide također ukinula restriktivne mjere koje su bile na snazi jednu sedmicu, prenosi dpa.

(StarMo)