Naslovnica Politika Spor oko članstva Kosova u međunarodnim organizacijama

Spor oko članstva Kosova u međunarodnim organizacijama

132
premijer Kosova, Avdullah Hoti; foto: ilustracija

Beograd — Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju da će, kao odgovor na izjavu kosovskog premijera Avdullaha Hotija da lobiranja za priznanje Kosova nisu obustavljena, sačekati da vidi koja je prva međunarodna organizacija za čije članstvo će Kosovo aplicirati i da li će neka zemlja priznati nezavisnost Kosova.

“U tom danu, ukoliko ih ne umire njihovi mentori, mi ćemo nastaviti našu kampanju (otpriznavanja nezavisnosti Kosova) i ja im obećavam da ćemo biti petostruko uspješniji”, rekao je Vučić novinarima tokom obilaska 15. tenkovskog bataljona Prve brigade kopnene vojske u kasarni “Boško Palkovljević Pinki” u Sremskoj Mitrovici, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vučić je izjavio da je izjava Hotija pokazala da “potpis Albanaca na Zajednicu srpskih opština (ZSO) i riječ (američkom izaslaniku za dijalog Richardu) Grenellu ništa ne znači”.

Predsjednik Srbije je rekao i se nije iznenadio izostankom reakcije Evropske unije i SAD. “Ne zato što oni (EU i SAD) nisu oduševljeni time, već zato što je njima normalno da Albanci traže nezavisnost i članstvo u međunarodnim zajednicama”.

Vučić je rekao i da je delegacija Srbije bila spremna na razgovore o ekonomiji, a da je kosovska delegacija došla na te razgovore, kako je rekao, sa zahtjevom za ratnu odštetu.

“To je njima ekonomija, jer nemaju fabrike i investicije. Mi o tome uopšte nećemo da razgovaramo. Dijalog mora da se nastavi, ali ako je poziv ‘Hajde da dođeš da potpišeš nezavisnost Kosova’ nemojte ni da nas zovete. Mi smo uvijek za dijalog i kompromisna rješenja, a oni neka se busaju”, rekao je predsjednik Srbije.

Kosovski mediji prenijeli su 24. jula izjavu kosovskog premijera, Avdullaha Hotija, da lobiranja za priznanje Kosova nisu obustavljena, te da je sa međunarodnim partnerima dogovoreno da se zajednički radi na na članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

“Nema obustave naših aktivnosti, dogovorili smo se sa našim partnerima da se na našem učlanjenju u međunarodnim organizacijama radi zajedno sa njima, zajedno sa našim međunarodnim partnerima. To je istina“, rekao je Hoti, prenio je Indeksonline.

(StarMo)