Naslovnica BiH Spomenici u BiH – “omeđavanja teritorija”

Spomenici u BiH – “omeđavanja teritorija”

299

Sarajevo — Građane Bileće, gradića na jugoistoku Bosne i Hercegovine (BiH) u entitetu Republika Srpska (RS) mogla bi uskoro na ulazu u grad dočekati bronzana bista Momira Bulatovića bivšeg predsjednika Crne Gore.

Inicijatori, boračka organizacija Vojske Republike Srpske (VRS) iz susjednog grada Gacka, smatraju da bi bista trebala biti znak zahvalnosti Bulatoviću “koji im je pomogao u najtežim trenucima za Istočnu Hercegovinu i Republiku Srpsku tokom minulog rata”.

Miladin Dostinić, predsjednik Inicijativnog odbora za izgradnju ovog spomenika kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE), kako je ovo još na razini ideje.

„Treba da se završe određene dozvole za to, ali to mora i Vlada i ministarstvo saobraćaja i veza i Opština Bileća da se izuzme ta lokacija“, kaže Dostinić, te napominje kako je situacija oko lokacije sporna jer je na tom mjestu planirana gradnja kružnog toka.

Spomenik Bulatoviću planiran je na takozvanoj nikšićnoj raskrsnici, a izabrana je, kako za RSE kaže zamjenik načelnika Bileće, Nikola Bajović, “zbog simbolike”.


„Mi smo zainteresovani da uradimo sve ono što je do nas, da izdamo građevinske dozvole projekat za uređenje te nikšićke raskrsnice postoji, to je projekat uređenja kružnog toka i mi u tome vidimo priliku za uređenje našeg ulaza u grad, a po reakcijama naroda mislimo i da je Momir Bulatović zaslužio da mu se Hercegovina oduži na takav način“, ocjenjuje Bajović.

Spomenici u BiH, izgrađeni nakon rata koji je trajao od 1992. – 1995. godine pokazatelj su dominacije one grupacije koja je u većini, ali i omeđavanja teritorija, ocijenio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) koordinator Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) Edvin Kanka – Čudić.

„Ti spomenici najčešće su izgrađeni na teritorijima, odnosno mjestima, gradovima one etnije koja je dominantna u tom mjestu. Spomenike Bošnjacima nećete vidjeti mnogo na području Republike Srpske, kao što ni spomenike Srbima na području Federacije BiH“ navodi Čudić.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)