Naslovnica Region Spojen Pelješki most: “Hrvatska teritorija postaje jedinstvena”

Spojen Pelješki most: “Hrvatska teritorija postaje jedinstvena”

95
foto: Twitter

Zagreb — Podizanjem zadnjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije, u srijedu uveče je potpuno spojen Pelješki most od Komarne do Brijeste nakon što je oko 50 radnika iz Kine zavarilo taj njegov posljednji dio.

Osim medija i brojnih zvaničnika, spajanje mosta su pratili i brojni mještani koji su ispod njega stigli brodovima. Mnogi od njih su istakli da su oduševljeni.

Prema posljednjim procjenama, 50-ak brodova iz Brijeste bilo je pod mostom.

Ovaj događaj je označio dugoočekivano kopneno povezivanje teritorije Hrvatske, kako pišu tamošnji mediji, a prenosi televizija N1.

Ograničenje brzine na mostu bit će 90 km na sat, a osim dvostrukih saobraćajnih linija u svakom smjeru, bit će i zaustavne linije.

Slijedi zavarivanje svih podignutih segmenata, hidroizolacija, kolovozne ploče, asfaltni zastor, prometna oprema (ograde i sl.) i AKZ zaštita koja će se morati poboljšati jer je došlo do oštećenja u transportu iz Kine.

Goran Legac, voditelj projekta je ranije kazao da će most biti završen i prije juna naredne godine.

“Na tehnički pregled mislimo tokom februara naredne godine, a do juna će biti gotove i pristupne ceste”, dodao je Legac.

“Večeras hrvatski teritorij postaje jedinstven. Pelješki most povezuje Hrvatsku. Ponosni smo i hvala svima”, napisao je premijer Hrvatske Andrej Plenković na Twitteru nepunih sat prije otvaranja Pelješkog mosta.

(StarMo)