Naslovnica Region Split: Trostruki ubica pronađen u kafiću nedaleko od Policijske uprave

Split: Trostruki ubica pronađen u kafiću nedaleko od Policijske uprave

540
foto: arhiva - ilustracija

Split — Splićanin Filip Zavadlav (25), koji je u subotu u centru grada ubio trojicu mladića na motorima, ispalio je 36 metaka te oštetio dva vozila, a hvatalo ga je 150 pripadnika uniformisane, saobraćajne, interventne i specijalne policije uz pomoć Antiterorističke jedinice Lučko, saopštila je u nedjelju splitska policija.

Protiv njega će, osim krivične prijave za ubistvo, biti podnesena i ona za opšteopasnu radnju s obzirom na to da su tokom pucnjave oštećena dva vozila, a u jednom od njih nalazile su se dvije osobe koje nisu bile meta napada počinioca, rečeno je na vanrednoj press-konferenciji, na kojoj je policija iznijela detalje slučaja trostrukog ubistva, te odbacila mogućnost da se radilo o obračunu unutar kriminalnih grupa, prenijeli su hrvatski mediji.

Načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Dražen Vitez je rekao da je policija zajednički vrlo brzo uspostavila stanje sigurnosti u užem centru grada poručivši da građani mogu biti mirni kada je riječ o sigurnosti.

Rekao je i da su ubijeni evidentirani kao počinioci prekršaja i krivičnih djela, te da su protiv njih podnijeli nekoliko desetina prijava po službenoj dužnosti. Otkrio je i da policija do sada nije zaprimila niti jednu prijavu od oštećenih osoba, kao ni od osumnjičenog.

Zamjenik načelnika Marko Srdarević je, govoreći o razrješenju tog trostrukog ubistva, rekao da su nakon saznanja o ubistvu na mjesto događaja uputili sve raspoložive snage, dodatno su angažirali i policajce koji nisu bili u službi, kako bi uhapsili ubicu, grad su blokirali iz svih pravaca, aktivirali mjere zaštite državne granice, službena plovila, a u rezervi je čekao i helikopter.

Zahvalio je građanima, jer su u vrlo kratkom vremenu od njih dobili cijeli niz korisnih saznanja, nakon čega su došli do identiteta osumnjičenog, pa i do adresa na kojima bi se mogao nalaziti i na kojima su ga naposljetku i locirali. Uhapšen je, kaže, 2 sata i 45 minuta nakon počinjenja krivičnog djela u jednom kafiću na Skalicama.

Da je snimak mogućeg osumnjičenog, koji je objavljen na internetu izuzetno pomogao policiji prilikom hvatanja počinioca, potvrdio je i načelnik Sektora kriminalističke policije Ante Matković koji je rekao da su snimak proslijedili svim policajcima na terenu. Ustvrdio je kako se za sada ne može govoriti o motivu trostrukog ubistva, kao i da trenutno na kriminalističkom istraživanju imaju tri osobe koje ne dovode u direktnu vezu sa izvršenjem tog krivičnog djela, ali smatraju da imaju veze sa ubistvom.

Zločin se dogodio u subotu u 15.35 sati kada je iz automatske puške na Šperunu i u Radmilovićevoj ulici Filip Zavadlav ubio Juricu Torlaka, Marina Bobana i Marina Paića, koji su se nalazili na dva motora. Tom prilikom je Torlak zadobio teške i po život opasne povrede od kojih je nešto kasnije preminuo u KBC Split, dok su ostala dvojica mladića preminula na mjestu događaja. Nakon što je ustrijelio trojicu mladića Zavadlav je odjeven u crno i s automatskom puškom u ruci odšetao dalje gradskim kotarom Varoš, tražeći još dva mladića koje je najvjerovatnije isto imao namjeru ubiti.

Svjedoci su rekli kako su čuli dvije rafalne paljbe, ali i Filipa kako viče da će ih sve pobiti. Nešto manje od tri sata nakon stravičnog krvoprolića mirno se predao policiji dok je sjedio u kafiću udaljenom od zgrade policijske uprave svega nekoliko stotina metara. Tamo je bio u društvu svog oca, brata i nekoliko prijatelja.

(StarMo)