Naslovnica BiH Specijalci FUP-a učestvovali u vježbi: Simulacija stvarne situacije

Specijalci FUP-a učestvovali u vježbi: Simulacija stvarne situacije

159

Sarajevo — Policijski službenici Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije učestvovali su u vježbi “Operation Alliance Shield” u organizaciji Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Ta vježba predstavlja simulaciju stvarne sigurnosne situacije i pripravnosti u hitnim situacijama s ciljem prikazivanja spremnosti, obučenosti i koordinacije policijskih i sigurnosnih službi u Bosni i Hercegovini. Jedan od ciljeva vježbe je uspostava lanca komandovanja i kontrole radi efikasnije komunikacije i bržeg odgovora.

Osim policijskih službenika Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije, u vježbi su učestvovali Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Državna agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine kao i druge službe. Vježba dio višemjesečne obuke bosanskohercegovačkih policijskih i sigurnosnih agencija sa Regionalnim uredom za sigurnost, sigurnosnom službom i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu. Takve vježbe se redovno provode širom svijeta s ciljema stvaranja sigurne zajednice.

Simulacijska vježba je provedena uspješno, a policijski službenici su prilikom izvođenja ove vježbe koristili helikopter, kao i ostalu neophodnu opremu za efikasno djelovanje u ovakvim situacijama, saopšteno je iz FUP-a, prenose bh. mediji, pozivajući se na Fenu.

(StarMo)