Naslovnica Region SPC: Pobuna vladika – “primorani da se oglase”

SPC: Pobuna vladika – “primorani da se oglase”

492
foto arhiva - ilustracija

Beograd — Grupa od 14 vladika Srpske pravoslavne crkve (SPC) je u pismu patrijarhu Irineju zatražila sazivanje redovne sjednice jesenjeg Svetog Arhijerejskog Sabora zbog, kako navode, “skromnog” obilježavanja 800 godina autokefalnosti SPC.

Vladike su “zabrinute i zbog eventualnog priznanja nezavisnosti Kosova i Metohije”, ali i zbog odluke “da se prvi put u osmovjekovnoj istoriji Crkve, Orden Svetog Save Prvog stepena dodijeli jednom predsedniku Srbije”.

Navodeći da je u vezi s odlukom Svetoga Arhijerejskog Sinoda o dodjeli najvišeg crkvenog odlikovanja predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, “ogroman broj vjernika počeo da šalje protestna pisma”, vladike su u pismu u koje je agencija Beta imala uvid, ocijenile da bi “nesazivanjem Sabora došlo do pogoršanja navedenih problema i narušavanja jedinstva SPC”.

“Vaša Svetosti, mi znamo da onima kojima sve navedeno odgovara, skrivaju to od Vas, ali Vam sa žalošću svjedočimo da je ugled naše najsvetije Crkve i Vas lično, narušen. Zbog svega navedenog, nakon dužeg uzdržavanja konačno smo bili primorani da se oglasimo i da zajednički pokušamo da što prije vratimo ugled i stabilnost našoj Crkvi. Vrijeme neumitno teče i odlaganje diskusije i rješavanja problema do majskog Sabora može nas skupo koštati”, piše u pismu koje su vladike patrijarhu uputile 5. oktobra.

(StarMo)