Naslovnica Region SPC noćas objavila: I vladika Joanikije zaražen

SPC noćas objavila: I vladika Joanikije zaražen

554
vladika Joanikije

Beograd/Podgorica — Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije pozitivan je na korona virus, objavljeno je oko ponoći 4. novembra na internet-stranici Mitropolije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori.

U saopštenju se navodi da je zdravstveno stanje episkopa budimljansko-nikšićkog i administratora Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikija stabilno.

Ranije u srijedu je iz Mitropolije saopšteno da je “episkop Joanikije dobrog opšteg stanja i vitalnih parametara i nije indikovan prijem na bolničko liječenje, već je upućen na kućno praćenje uz nadzor ljekara”, ali da je konstatovan „minimalan fokus zapaljenja na desnom plućnom krilu“ zbog čega je sprovedeno PCR testiranje.

Dan nakon smrti mitropolita Amfilohija, 31. oktobra, vladika Joanikije postavljen je za administratora Mitropolije crnogorsko-primorske i ostaće na toj funkciji do izbora novog mitropolita. U Mitropliji su u nekoliko navrata izrazili očekivanje da Joanikije naslijedi Amfilohija na mjestu mitropolita SPC za Crnu Goru, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Inače, Joanikije je bio među vjerodostojnicima SPC koji su učestvovali na trodnevnim vjerskim dogadjanima od smrti Amfilohija u petak do sahrane u nedjelju 1. novembra, a tokom kojih nisu poštovane propisane epidemiološke mjere zbog infekcije korona virusa.

Sahrani i višesatnoj liturgiji prisustvovali su patrijarh Irinej, koji je predvodio opijelo i liturgiju, vladike ostalih eparhija, predstavnici drugih pravoslavnih crkava, brojni političari, te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

U srijedu, 4. novembra je saopšteno da je i patrijarhu SPC Irineju registrovan korona virus zbog čega je hospitalizovan.

(StarMo)