Naslovnica Mostar SPC Mostar: Litija i “podrška vjernicima u Crnoj Gori”

SPC Mostar: Litija i “podrška vjernicima u Crnoj Gori”

638
Radivoje Krulj

Mostar — Srpska pravoslavna crkva (SPC) u nedjelju je u Mostaru organizirala svetosavsku litiju s koje je “upućena podrška SPC i pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori”.

Prema riječima mostarskog paroha Radivoja Krulja, molitveni skup organiziran je u povodu blagdana svetog Save i 96. obljetnice smrti pjesnika Alekse Šantića.

Procesija je krenula “od stare crkve u Bjelušinama do spomenika Alekse Šantića na mostarskom groblju Bjelušine gdje je služen pomen i održan recital u njegovu čast”.

“Ovom molitvenom litijom dajemo i mali doprinos podrške našoj braći u Crnoj Gori i njihovoj pravednoj borbi za osnovna ljudska i vjerska prava. Drago mi je da nam se pridružio veliki broj vjernika i da smo pokazali jedinstvo srpskog naroda ma gdje bili” – poručio je Krulj.

Crna Gora je krajem 2019. usvojila Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojim se regulira i pitanje vlasništva nad imovinom vjerskih zajednica.

SPC taj zakon vidi kao paravan za otimanje njene imovine u Crnoj Gori. Zakon, pak, podržava Crnogorska pravoslavna crkva, koja ga vidi kao prvi veliki korak ka obnovi autokefalnosti te crkve.

Od usvajanja zakona u Crnoj Gori vjernici SPC-a okupljaju se u prosvjednim šetnjama u gotovo svim gradovima diljem te države.

(StarMo)