Naslovnica Region SPC demantovala susret Porfirija i Schmidta

SPC demantovala susret Porfirija i Schmidta

195

Beograd — Patrijarh srpski Porfirije nije se sastao sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom tokom njegove posjete Beogradu, saopšteno je danas iz Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

U saopštenju se navodi da se “ni patrijarh srpski Porfirije, ni Crkva u cjelini, ne miješaju u izborni i postizborni proces, bilo gdje i bilo kada, pa tako ni u Republici Srpskoj ili u BiH”.

“Poglavar SPC patrijarh Porfirije, kao duhovni predvodnik svih pravoslavnih Srba, bez obzira na to gde žive ili koju političku ili ideološku opciju zastupaju, moli se za slogu, razumijevanje i napredak čitavog našeg naroda u Republici Srpskoj, bez obzira na izborne rezultate. U ovim turbulentnim vremenima, patrijarh se naročito moli za miran suživot i saradnju svih naroda u BiH”, ističe se u saopštenju.

Iz Informatiivne službe SPC navode da na internetskoj prezentaciji beogradskog lista “Danas” kao najvažnija, prva i naslovna vijest stoji potpuno lažni, izmišljeni tekst o tome da se patrijarh Porfirije u Patrijaršijskom dvoru sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i njemačkim političarem Christian Schmidtom.

“Ni kabinet patrijarha srpskog, na koji se kao izvor informacija svog potpuno lažnog i izmišljenog teksta `Danas` poziva, ni bilo ko iz Srpske patrijaršije nema potrebu da komentariše ili da demantuje bilo koji tekst o Crkvi iz ovih novina, jer bi to bio svakodnevni posao, da nas u `Danasu` bolje razumiju full time job”, dodaje se u saopštenju.

Iz SPC ističu da “Danas” gotovo po pravilu gradi svoje priče o Crkvi na osnovu poluistina, a nerijetko i na potpunim neistinama, kao što je to slučaj sa ovim tekstom i da oni znaju zašto.

“Ipak, radi vjernog naroda, pogotovo u Republici Srpskoj i BiH, gdje ovakvi izmišljeni i lažni tekstovi u narodu izazivaju zabunu i nepovjerenje prema Crkvi i patrijarhu Porfiriju, dužni smo da kažemo da nikakav sastanak ove vrste nije održan, ni planiran, niti se patrijarh u bilo kojoj varijanti sastao sa Schmidtom tokom njegove posjete Beogradu ovih dana”, naglašava se u saopštenju.

(StarMo)