Naslovnica Politika “Spašava SDS-ove kadrove”: Dodik nezadovoljan radom ministrice Turković

“Spašava SDS-ove kadrove”: Dodik nezadovoljan radom ministrice Turković

280
Milorad Dodik

Banja Luka — Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik nezadovoljan je radom ministrice inostranih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković, a primjedbe ima i u vezi s kandidatom SDA za direktora Obavjštajnpo-sigurnosne službe (OSA) BiH Osmanom Mehmenagićem, ali to, kako kaže, ne može da ospori.

Dodik tvrdi da o problemima u Ministranstvu inostranih poslova BiH “govori” i odluka Turkovićeve o raspoređivanju bivšeg direktora Agencije za promociju stranih investicija (FIPA) Gordana Milinića na poziciju ministra-savjetnika u Ambasadi BiH u Pekingu.

Imenovanje Milinića, koga je nazvao „špekulantom, koji je uime SDS-a lagao prije nekoliko godina“, za Dodika je neprihvatljivo, navodeći da Milinić nema podršku srpskog naroda.

-To govori da imamo ozbiljan problem u Ministarstvu inostranih poslova BiH – ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci navodeći da Turković nije odustala da „spašava SDS-ove kadrove“, prenose bh. portali, kojui se pozivaju na Fenu.

Iznio je tvrdnju da je Turković „spriječila da on i predsjedavajući Vijeća ministara BiH dobiju diplomatsku poštu“.

-Zadržala je i moja pisma vezano za Srebrenicu, a ‘pustila’ bošnjačkog člana Predsjedništva – rekao je, između ostalog, Dodik dodajući da Turković „ne provodi inostranu politiku BiH, već SDA…“.

-Ta politika znači ubaciti sve više migranata u BiH i to je pogubno, ne samo za Srbe i Hrvate, već i za Bošnjake. Mislim da je došlo vrijeme da razgovaramo s SDA i da tražimo da se, možda, koriguje sa stanovništa persone koja to radi. Ona ničim ne doprinosi stabilizaciji odnosa u BiH, već je što više usložnjava…, ustvrdio je Dodik.

(StarMo)