Naslovnica Mostar Španski trg treba “servis” – Uklonite opasne trule grede!

Španski trg treba “servis” – Uklonite opasne trule grede!

583

Mostar — Centralni mostarski trg u Mostaru obnovljen je prije desetak godina u okviru velikog porijekta sa dosta kontraverzi. Mnogima se, naime, nije dopao završnio konačni izgled Španskog trga, za koga je, ispostaviće se kasnije, bio odgovoran neki građevinac ili arhitekta iz sastava Vojske Kraljevine Španije.

Posebno je problematačno, od građana, ali stručnjaka doživljen centralni dio Trga, gdje postavljena nekakva „arkada“ od pseudojonskih (grčkih) stubova!?, koji baš i nemaju neke velike poveznice sa Mostarom, ali i Hercegovinom.

I to nije bilo sve.

Na takve stubove postavljene su ogromne grede kao neka vrsta „poveznice“, iako nikada niko nije javnosti pojasnio šta vi to sve skupa trebalo simbolizirati ili predstavljati. Ali vremenom se ta javna priča smirila i Mostar se nekako navikao na novi izgled Španskog trga.

Međutim, već izvjesno vrijeme, estetika nije glavni problem mostarske „psudojonske arkade“, već – STATIKA!

Ukoliko se pažljivije zagledate u postavljene drvene grede, odmah će vam biti jasno da je dobar dio te građe praktički potpuno propao. Pucanje greda sa ozbiljnim oštećenjima vidljivo je na više mjesta. Na jednoj od greda viri čak i poveći ekser, dok je druga uvezana žicom!?, pa je samo pitanje vremena kada će se neka od ovih drvenih konstrukcija urušiti!

Teško je i zamisliti šta bi se moglo dogoditi ukoliko se to zaista dogodi obzirom na visinu postavljenih greda, ali i njihovu pozamašnu težinu. Ovim dijelom grada svakodnevno prolazi ogroman broj građana i djece i eventualna tragedija nije nešto nezamislivo.

Zato je dobro upitati šta rade nadležne gradske službe za održavanje i inspekcije?

Treba li se dogoditi tragedija ili neka teža povreda, pa da onda Grad konačno zamijeni, očito odavno dotrajale grede, koje je itekako nečeo „zub vremena“, ali i vremenske (ne)prilike. Mostar se voli baviti visokom politikom i velikim temama, ali nam, iz nekog razloga, uvijek promiču male sitne stvari, koje građanima – opet najviše znače.

Španski trg očajnički treba „servis“. Ponadajmo se da su to „skontali“ i oni koji se „pitaju“.

(StarMo)