Naslovnica Mostar Španski trg: Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s Down sindromom

Španski trg: Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s Down sindromom

309
foto arhiva

Mostar — Klub studenata edukacijske rehabilitacije „ERGO“ koji djeluje pri Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru i Udruga za Down sindrom Mostar zajedno danas obilježavaju Međunarodni dan osoba s Down sindromom na Španskom trgu u Mostaru,u vremenu od 16 do 17 sati.

Studenti volonteri će na svježem zraku i uz poštivanje epidemioloških mjera omogućiti prolaznicima da prikače šarene čarapice te tako doprinesu njihovoj ovogodišnjoj vodilji „Povežimo se i budimo pokretači pozitivnih promjena“. Šarene čarapice, štipaljke i motivacijske kartice dijelit će volonteri.

– Naravno, možete donijeti i svoje čarapice i postaviti ih na predodređeno mjesto – javili su organizatori.

Down sindrom jedan je od najčešćih genetskih poremećaja te se prosječno pojavljuje kod jednog od 650 djece. Nastaje uslijed viška jednog kromosoma – umjesto 46 kromosoma, dijete s Down sindromom ih ima 47, zbog čega dolazi do teškoća u fizičkom i kongnitivnom razvoju djeteta.
Naziva se još i poremećaj 21. kromosoma jer upravo na tom kromosomu dolazi do trisomije. Iz te činjenice nastao je i datum obilježavanja dana osoba s Down sindromom jer 21. 3. simbolizira tri kromosoma u 21. paru, a šarene čarapice koje ćemo vješati postale su simbol ovoga dana jer izgledom podsjećaju na kromosome te predstavljaju različitost na 21. kromosomskom paru koja je karakteristična samo za Down sindrom.