Naslovnica Sport Španski mediji: Messi odlazi

Španski mediji: Messi odlazi

299
Lionel Messi

Zagreb/Madrid — Ronald Koeman, novi trener Barcelone, odradio je prvi sastanak na novoj funkciji. Nije ni slutio šta će čuti u kući kapitena, najboljeg igrača i strijelca u historiji Barcelone. Messi je prekinuo odmor kako bi se sreo s Koemanom i saopćio mu odluku koja je šokirala katalonsku i špansku javnost.

Svi mediji u toj zemlji na udarnim mjestima donose da je Messi novom treneru rekao kako želi napustiti Barcelonu. To je zateklo Koemana, koji je u Messijevu rezidenciju u Castelldefelsu došao kako bi s vođom tima razradio planove za potpunu rekonstrukciju ekipe i rekao mu da mu je pri tome on ključni čovjek, prenosi Index.hr.

Međutim, Messi se dva mjeseca nakon 33. rođendana ne vidi kao vođa nove Barcelone, kluba u kojem je 20 godina. Već duže vrijeme ogorčen je lošim rezultatima, prije svega u Ligi prvaka, iz koje je klub prethodnih godina ispadao sramotnim porazima od Rome i Liverpoola, te otvorenim ratom uprave i igrača, do kraja je pregorio nakon recentne katastrofe, ispadanja u četvrtfinalu Lige prvaka porazom 8:2 od Bayerna.

Zatrovana atmosfera u kojoj vodstvo kluba huška medije i javnost protiv igrača, kadrovska i sportska politika s kojom se ne slaže i sve gori rezultati koji su kulminirali na kraju aktuelne sezone, koju je Barcelona završila bez trofeja, razlozi su iza Messijeve odluke. Debakl protiv Bayerna bio je samo posljedica svega navedenog i kap koja je prelila čašu koja se puni već dugo.

Marca, kao i katalonski mediji, piše da uprava Barcelone već neko vrijeme zna da Messi želi otići, ali se nadala da će dolazak novog trenera i odlazak Koemana da se “pokloni” Messiju natjerati vođu na ostanak. Međutim, Nizozemac koji je na predstavljanju izjavio da želi isključivo igrače koji su 100 posto posvećeni Barceloni saznao je da je kod Messija taj postotak bitno niži.

Messi ima ugovor s Barcelonom do 30. juna 2021. i odštetnu klauzulu od 700 miliona eura. Naravno, niko ne može platiti toliko, odnosno ne smije zbog pravila finansijskog fair-playa. S druge strane, činjenica je i da klub nikada za igrača koji želi otići i pri kraju je ugovora ne traži i ne dobiva maksimalan iznos odštete pa makar on bio definiran i ugovorom.

Inter ne krije da želi dovesti Messija i spreman mu je ponuditi najveću moguću platu, dok Barceloni u zamjenu daje igrače po želji i, naravno, maksimalan novčani dio odštete.

Navijači Barcelone su u svakom slučaju šokirani. Još se nisu oporavili od očajne sezone i historijskog potopa od Bayerna, a samo par dana nakon njega je najbolji igrač i strijelac u historiji kluba objavio da želi otići, prenosi Index.hr.

(StarMo)