Naslovnica Život Španija: U januaru plan vakcinacije

Španija: U januaru plan vakcinacije

274
foto: agencije - ilustracija

Madrid — Španski premijer Pedro Sánchez saopćio je u ponedjeljak da će nacionalni plan vakcinacije od COVID-19 biti pokrenut u januaru.

Sánchez je kazao da će vakcine biti primjenjivane na 13.000 lokacija širom Španije i da “veoma značajan broj stanovništva” može biti vakcinisan u prvoj polovini naredne godine. Dodatni detalji bit će objavljeni u utorak.

Sánchez je kazao da je španska 14-dnevna kumulativna stopa zaraženih na 100.000 stanovnika opala na manje od 400, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Španija od danas zahtijeva negativne PCR testove na COVID-19 za većinu ljudi koji dolaze u zemlju zračnim ili morskim putem. Mjera se odnosi na putnike iz 65 zemalja, među kojima su većina iz Evropske unije.

U međuvremenu je sjeveroistočna regija Katalonija danas ublažila neke od oštrih restrikcija za restorane i kulturna dešavanja uvedenih sredinom oktobra.

Iako policijski sat od 22.00 navečer do 06.00 ujutru ostaje na snazi, barovi i restorani mogu imati goste u 30 posto svojih kapaciteta a kulturne institucije mogu djelovati s 50 posto kapaciteta, prenosi Associated Press.

(StarMo)