Naslovnica Život Španija: “Ne možemo se pretvarati da smo pobijedili virus”

Španija: “Ne možemo se pretvarati da smo pobijedili virus”

103
foto: agencije

Barcelona — Suočen s velikim brojem novih slučajeva COVID-19 među nevakcinisanim mladim ljudima, španski grad Barcelona će od ovog vikenda zatvoriti mjesta za noćnu zabavu, piše Euractiv.

– Ne možemo se pretvarati da smo pobijedili virus. Podaci su zabrinjavajući, a broj infekcija raste eksponencijalnom brzinom daleko većom od onoga što smo očekivali i što možemo podnijeti – rekla je glasnogovornica regionalne vlade Katalonije Patricia Plaja na konferenciji za novinare u utorak.

Noćni klubovi širom Španije ponovo su otvoreni prije samo tri sedmice. Međutim, od tada je zabilježen porast slučajeva koji je počeo povećavati pritisak na zdravstveni sistem, što je natjeralo neke regije da vrate ograničenja na noćnu zabavu, prenose bh. mediji, pozivajući se na Fenu.

U Navarri, koja dnevno prijavljuje oko 500 novih slučajeva COVID-19, noćni će klubovi raditi do 1 ujutro, umjesto do 3 ujutro, a u najmanje 16 gradova u regiji Cantabria, cjelokupan noćni život bit će zabranjen.

Porast broja zaraženih posljedica je sve većeg širenja varijante Delta, koja čini oko 20% slučajeva u Španiji, ali i činjenice da je vakcinisana samo 1 od 10 osoba u dobi između 20 i 29 godina.

Stručnjaci su izjavili da zemlja ulazi u peti val zaraze, a pogađa uglavnom mlade ljude.

– Nažalost, već smo danima ušli u peti val i vrlo je predvidljivo da će se i dalje povećavati – rekli su iz španskog nacionalnog epidemiološkog centra.

Očekuje se da će ovaj val biti drugačiji od prethodnih. Međutim, stručnjaci upozoravaju da bi to i dalje moglo dovesti do teških slučajeva i proširiti se među nevakcinisanim stanovništvom.

(StarMo)