Naslovnica Život Španija: “Dan dobrih vijesti”

Španija: “Dan dobrih vijesti”

386

Madrid — Španija bilježi u petak dobre vijesti, ističu zdravstveni zvaničnici, jer zemlja ima najmanji dnevni broj umrlih u posljednjih mjesec dana, stopa novozaraženih koronavirusom pala je na rekordno niskih 1,4 posto, a prvi put je više oporavljenih od novozaraženih.

“Ovo je dan dobrih vijesti. Epidemija ide onako kako treba”, rekao je šef ljekarske službe Fernando Simón na konferenciji za medije ističući da je stopa širenja zaraze pala na dosad rekordno nizak nivo, prenosi Index.hr.

U petak je umrlo 367 pacijenata, dok je prethodnih pet dana umiralo između 399 i 410 pacijenata. Ukupan broj žrtava iznosi 22.157 osoba, podatak je ministarstvo zdravstva.

U petak je bilo 213.000 inficiranih stanovnika, od čega ih se oporavilo 89.250. Nakon što je posljednjih sedam dana broj novooboljelih rastao 2 posto, u petak je oboljelo 1,4 posto više ljudi nego dan ranije.

“Ovo je najbolja cifra nakon puno sedmica”, istakao je Simón. “Također ovo je prvi dan da imamo više oporavljenih od novozaraženih, čime smo ostvarili cilj”, dodao je.

U petak se zarazilo 2.796 osoba, a ozdravilo njih 3.105.

(StarMo)