Naslovnica Mostar Špago: Uspješno ćemo finansijski završiti i ovu godinu u HNK

Špago: Uspješno ćemo finansijski završiti i ovu godinu u HNK

289
Šerif Špago; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Nacrt budžeta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) za 2021. godinu iznosi oko 236 miliona maraka, što je za 16 miliona maraka manje u odnosu na drugi rebalans budžeta HNK za 2020. godinu, kojeg ćemo, među ostalim, razmatrati na današnjoj sjednici županijske Skupštine, kazao je u utorak predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago.

– Ono što je bitno naglasiti je da se u tom smanjenju neće ići na štetu zaposlenika u školama, zdravstvenim ustanovama, policiji i svih drugih korisnika budžeta, neće se ići na štetu podsticaja privredi, poljoprivredi, ugostiteljstvu nego su to uštede na stavkama u vezi sitnog inventara, materijalnih troškova i svega drugog što je vezano za taj dio – istakao je Špago.

Naveo je kako je prijedlog kantonalne Vlade za Prijedlog izmjena i dopuna budžeta HNK za 2020. godinu (II) u iznosu od 252.988.145 maraka, što je za oko tri miliona maraka više u odnosu na prvi rebalans ove godine.

– Oko 600 hiljada maraka dodatnih sredstava odnosi se za pripravnike koji su bili angažirani, oko milion maraka za dodatno stipendiranje studenata, oko 300 hiljada maraka više u odnosu na prvi rebalans budžeta za implementaciju Zakona o zaštiti porodica te druga određena preraspodjela sredstava unutar budžeta. Nadam se kako ćemo ovu 2020. godinu, uz sredstva koja smo dobili s viših nivoa vlasti, uspješno i finansijski okončati te izvršiti sve obaveze nakon usvajanja ovog rebalansa – istakao je Špago, prenose portali, pozivajući se na Fenu.

Ako se usvoji Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK za 2020. godinu, Špago navodi kako će on biti povećan za tri miliona maraka.

– Također, Finansijski plan Službe za zapošljavanje HNK za 2020. godinu Prijedlogom je povećan za oko 5,7 miliona maraka i uglavnom se odnosi na povećanje tekućih grantova vezano za zapošljavanje raznih kategorija koje se nalaze na evidenciji ove službe – kazao je Špago.

Ministar finansija u Vladi HNK Adnan Faladžić kazao je kako je “godina takva da se moraju odrediti prioriteti”.

– Kao što već znate, dokument Izmjena i dopuna budžeta HNŽ-a za 2020. godinu je u okvirnom iznosu od 252 miliona maraka i mislim da je rashodovna pozicija prilično dobro raspoređena i da budžetski korisnici imaju na raspolaganju dovoljan iznos sredstava za trošenje, ali godina je takva da se jednostavno moraju odrediti prioriteti. Mora se definirati šta je zakonska obaveza, šta se mora izmiriti i šta je nužno da građani HNK dobiju u ovoj godini, a šta je ipak malo manje bitno da se prenese u narednu i možda tada realizira u malo boljim finansijskim uslovima – kazao je Faladžić.

Istakao je kako prihodi nisu na nivou na kojem su bili 2019. godine.

– Očito je da će se taj niži nivo prihoda sigurno nastaviti u 2021. godini i mi smo na bazi toga morali praviti projekcije prihoda za narednu godinu. Tu smo možda otvorili prostor da će se u drugoj polovini godine ova finansijska situacija malo poboljšati, tako da smo možda jednim dijelom slobodnije planirali, ali smo u osnovi bili jako oprezni kod pravljenja ovog dokumenta – naveo je Faladžić.

Stanje u kasi je, kako kaže kantonalni ministar finansija, stabilno kroz cijelu godinu.

– Mi cijelu godinu držimo zaista stabilno finansijsko stanje, mislim da ni jedan budžetski korisnik nije uopće osjetio da se nalazimo u nekom vremenu krize. Mislim da smo jako dobrim i kvalitetnim upravljanjem novčanim tokovima kroz naše mjesečne i kvartalne operativne planove, kroz neku dinamiku donošenja odluka Vlade o utrošku ovih sredstava, sve to jako dobro rasporedili i do danas nismo imali niti jedan problem oko izvršenja bilo koje budžetske pozicije, a siguran sam da će tako ostati do kraja godine – istakao je Faladžić.

Ovom prilikom ministar Faladžić apelirao je prema Vladi i ministrima da se odrede prioriteti plaćanja u ovoj, kako bi se i u 2021. godinu ušlo s određenim rezervama, te kako bi ona, po njegovim riječima, bila stabilna kao što je to bila i 2020. godina.

Na dnevnom redu današnje sjednice Skupštine HNŽ-a također je i Izvještaj o radu Vlade HNK za 2019. godinu, Izvještaj o Izvršenju budžeta hNK za 2019. godinu te Izvještaj o Izvršenju “Tekuće rezerve” budžeta HNK za 2019. godinu.

(StarMo)