Naslovnica Izdvojeno Špago traži poništenje naredbe o zabrani kretanja u HNK!

Špago traži poništenje naredbe o zabrani kretanja u HNK!

2918
Šerif Špago; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), Šerif Špago u petak ujutro je od načelnika Štaba civilne zaštite HNK-a zatražio poništenje naredbe tog Štaba o zabrani kretanja građana HNK van mjesta prebivališta, saznaje portal StarMo.ba.

“Posebno želim da se osvrnem na donošenje Naredbe broj 17-06-40-16-46/20 od 09.04.2020. godine, kojom zabranjujete kretanje građana u Hercegovačko-neretvanskom kantonu van mjesta prebivališta uz određene izuzetke, a koja je nejasna, neprecizna, dvosmislena, neprovodiva, sa upitnim efektima, pogotovo jer ista nije usklađena sa naredbama Federalnog štaba CZ o ograničavanju kretanja i donešena je protivno naredbi Federalnog štaba CZ broj 12-40-6-148-64/20 od 28. 03. 2020.godine, koja precizira način donošenja naredbi kantonalnih i općinskih štabova”, navodi se, uz ostalo, u zahtjevu kojeg je Špago uputio Štabu CZ HNK.

On ističe kako ne sumnja u dobre namjere da se spriječi širenje virusa, ali “sama reakcija javnosti i stručnih osoba, pa i Vaše naknadno tumačenje naredbe, traži od Štaba CZ HNK kvalitetniju pripremu u fazi donošenja naredbi u trenutnoj teškoj situaciji u Hercegovačko-neretvanskom kantonu po pitanju epidemije korona virusa”.

“Predlažem Vam da poništite navedenu Naredbu, a naredne naredbe koje regulišu zabranu kretanja, neophodno je donositi usklađeno sa Štabom CZ Federacije BiH. Podsjećam Vas da je i Vaša ustavna i zakonska obaveza da službene akte koje donosite i objavljujete na web stranici Uprave za CZ i vatrogastvo izrađujete na jezicima svih konstitutivnih naroda”, naveo je takođe Špago u zahtjevu prema rukovodstvu Štaba CZ HNK-a.

(StarMo)