Naslovnica Izdvojeno Špago: Stvoreni uslovi za zasjedanje Skupštine HNK

Špago: Stvoreni uslovi za zasjedanje Skupštine HNK

459
Šerif Špago; foto: arhiva - ilustracija

Mostar – Stvoreni su uslovi za zasjedanje Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), smatra novi-stari predsjedavajući tog zakonodavnog organa, Šerif Špago (SDA).

Podsjećanja radi, mediji su prenijeli u srijedu kako je na sastanku iza zatvorenih vrata postignut dogovor da Špago bude novi-stari predsjedavajući Skupštine HNK-a, a da Tomislav Martinović (HDZ BiH) opet bude potpredsjednik tog tijela.

Međutim, Šerif Špago u izjavi za Radio Gradska mreža objašnjava da su on i Martinović na navedenom sastanku samo implementirali dogovor političkih stranaka SDA i HDZ BiH iz marta 2019. godine, kada je dogovoreno da predsjedavajućeg Skupštine HNK predlaže Klub Bošnjaka, a nakon izbora predsjedavajućeg da se imenuje mandatar Vlade HNK, odnosno kandidat za mjesto premijera HNK-a, kojeg će predložiti HDZ.

“Nažalost, nakon tog dogovora mi nismo imali sagovornika u smislu da se poštuje princip vladavine prava, odnosno da mi ne možemo uticati na izbor člana rukovodstva Skupštine iz Kluba Srba, jer to mora Klub Srba predložiti, a on to još nije uradio”, rekao je Špago, dodajući da je iz tog razloga došlo do šest mjeseci pauze, u iščekivanju da se implementira navedeni sporazum.

“Mi smo sad stvorili uslove da Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona može zasjedati i izvršavati obaveze koje su nadležnost Skupštine, odnosno sve materijale koji se nalaze u skupštinskoj proceduri mi planiramo u narednom periodu na sjednicama Skupštine razmatrati”, naglasio je Špago.

On je objasnio da se to odnosi na zakone koji se odnose na izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima, zatim na penzionisanje policijskih službenika, potom na izmjene Zakona o zaštiti porodice sa djecom, u vezi sa nekim dodatnim pravima koje je Vlada HNK predložila, te niz drugih propisa koji su u skupštinskoj proceduri.

Treba podsjetiti da dogovora oko mjesta srpskog člana rukovodstva Skupštine HNK-a još nema. Tog člana predlaže Klub Srba u Skupštini HNK, koji u novom sazivu, u skladu sa rezultatima izbora iz oktobra 2018. godine, ima dvije zastupnice, po jednu iz HDZ-a BiH i SDP-a, usljed čega nema dogovora oko toga kome će pripasti mjesto potpredsjednika Skupštine HNK iz reda srpskog naroda.

Iz SDP-a su u više prilika istakli kako bi, ako mjesto potpredsjednice Skupštine HNK-a, pripadne HDZ-u, ta stranka imala potpunu kontrolu nad tim zakonodavnim organom. Navodili su i kako se HDZ BiH zalaže za legitimnost u predstavljanju, ali da očito direktno krše taj princip i traže još jednom mjesto u tročlanom rukovodstvu kantonalne Skupštine.

Bolji poznavaoci političkih prilika u HNK se sjećaju da je Skupština HNK, u periodu od 2010. do 2014. godine “odradila” mandat bez izabranog člana rukovodstva iz reda srpskog naroda, uprkos tome što je SDP tada bio dio vladajuće koalicije, pa ipak nije dobio mjesto u skupštinskom rukovodstvu, dok je s druge strane HDZ BiH bio van vladajuće koalicije na nivou Federacije BiH, ali je imao mjesto predsjednika Doma naroda federalnog parlamenta.

Šerif Špago je dodao kako će vjerovatno u narednom periodu uslijediti dodatni razgovori oko implementacije izbornih rezultata, odnosno oko uspostavljanja nove Vlade HNK-a.

(StarMo)