Naslovnica Politika Špago potpredsjednik SDA

Špago potpredsjednik SDA

321

Sarajevo — Šerif Špago izabran je za potpredsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), a Jasmina Biščević Tokić za predsjednicu Glavnog odbora stranke, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Špago, koji je mjesto potpredsjednika stranke zauzeo nakon što se Asim Sarajlić povukao sa te funkcije je, nakon održanog Glavnog odbora SDA, izjavio da je glavna tema današnje sjednice bila aktuelna politička situacija o kojoj je Odbor upoznao predsjednik stranke Bakir Izetbegović.

Asim Sarajlić je u martu 2020. godine podnio ostavku na mjesto potpredsjednika SDA, nakon afere nazvane “Asim” nastale nakon što je načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić u februaru prošle godine na svom Facebook profilu objavio tonski snimak za koji je naveo kako je dokaz o malverzaciji tokom izbora predsjednika sarajevske SDA.

Efendić je tada tvrdio kako se na snimku može čuti da “Asim Sarajlić, predsjednik kadrovske komisije i potpredsjednik SDA, nudi zaposlenje za suprugu jednog od delegata kako bi glasao za drugog kandidata”, podsjeća RSE.

Novoizabrana predsjednica Glavnog odbora SDA Biščević Tokić je naglasila da SDA i druge stranke trebaju promjene unutar svojih struktura, a prvenstveno povećati kvotu mladih i žena.

Glavni odbor SDA donio je na sjednici 27 zaključaka.

Između ostalog, u njima su kritikovali pasivnost Vijeća ministara BiH u borbi protiv pandemije korona virusa, rješavanja migrantske krize, te usvajanja reformskih zakona potrebnih za ispunjavanje uslova iz Mišljenja Evropske komisije radi dobijanja kandidatskog statusa.

Među prioritetima koje je Evropska komisija postavila su i izmjene Izbornog zakona BiH, izmjene Ustava BiH kako bi se provela presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci protiv BiH”.

BiH je u februaru 2016. podnijela zahtjev za članstvo u EU i još nema status kandidata.

Rad Tužilaštva BiH na sjednici Glavnog odbora SDA ocjenjen je neprofesionalnim i pristrasnim, ističući da ova institucija na čelu sa glavnom tužiteljkom Gordanom Tadić nastavlja sa selektivnim pristupom u procesuiranju ratnih zločina, ali i drugih krivičnih djela, naročito djela korupcije.

Glavni odbor SDA optužio je Srbiju za, kako tvrde, učestale uzurpatorske atake na resurse BiH i pozvao na uvođenje sankcija predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku zbog “secesionističkih prijetnji”.

Iz SDA navode da su uputili poziv zemljama članicama EU i Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIC) da uvedu sankcije Dodiku i svima koji ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum.

U zaključcima se navodi da izgradnja hidroelektrana na rijeci Drini i aerodroma u Trebinju “predstavljaju drastičnu povredu suvereniteta BiH” i “nelegalne aranžmane”.

Glavni odbor SDA održao je zasjedanje 23. u Sarajevu, prvo nakon 18 mjeseci. Najavljena sjednica Glavnog odbora SDA u martu 2020. godine otkazana je zbog izbijanja pandemije korona virusa.

(StarMo)