Naslovnica Mostarski izbori 2020 Špago: Izađite na izbore – sada je važno

Špago: Izađite na izbore – sada je važno

713
Šerif Špago; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Izuzetno smo zadovoljni dosadašnjim tokom kampanje za predstojeće lokalne izbore u Mostaru i ona je pokazala da je stvaranje probosanske koalicije političkih stranaka za grad Mostar bilo pun pogodak s ciljem okrupnjavanja onih snaga koje se zalažu za jedinstven, multietnički grad Mostar.

To smatra Šerif Špago, koordinator predizborne kampanje “Koalicije za Mostar 2020”, koju čine Stranka demokratske akcije, Savez za bolju budućnost, Demokratska fronta, Stranka za BiH i Bosanskohercegovačka patriotska stranka.

“Posebno smo zadovoljni reakcijama građana, glasača, u našim direktnim kontaktima s njima. Uprkos okolnostima globalne pandemije, ipak smo uspjeli organizovati se na način da održimo kontakt s građanima, radi kojih mi i jesmo tu, i mogu slobodno reći da su povratne informacije koje dobijamo od građana više nego pozitivne”, naglasio je Špago.

“Svim građanima Mostara, bez obzira na to kako se zovu, kakvo im je političko ili bilo koje drugo opredjeljenje, nudimo opciju ‘Sve za Mostar’, kako to i kaže naš izborni slogan. Pored nekih, provjerenih imena, koja pružaju svojevrsnu stabilnost našem političkom projektu, tu je niz svježih, novih lica na našim listama, osoba ispunjenih i ostvarenih, na čelu sa našim nosiocem liste, dr. Zlatkom Guzinom, čovjekom koji uživa posebno povjerenje među građanima. Oni će dati dodatni zamah našoj postizbornoj borbi za ostvarenje zacrtanih ciljeva”, rekao je Špago.

Ti ciljevi su, dodaje, rješavanje konkretnih problema koji tište građane u lokalnim zajednicama, ali upozorava da će te ciljeve biti teško ostvariti bez masovnog izlaska građana na izbore i njihovog doprinosa kroz podršku “Koaliciji za Mostar 2020”.

“Mislim da su i nedavni lokalni izbori u ostatku Bosne i Hercegovine, ali i izbori u drugim zemljama, pokazali kako je svaki glas itekako bitan i kako se svaki glas računa. Zato pozivam sugrađane da 20. decembra izađu na birališta i dadnu svoj glas i time pomognu i sebi i nama. Samo što većim izlaskom na izbore i osvajanjem što većeg broja mandata u Gradskom vijeću Mostara možemo ostvariti uticaj potreban i dovoljan da preuzmemo kormilo u svoje ruke i počnemo raditi na rješavanju problema koje su nam građani spomenuli u kontaktu s njima, poput infrastrukturnih, ekoloških i ekonomskih, onoliko koliko je to u nadležnosti gradskog nivoa vlasti. Ostanak kod kuće i samo kritikovanje neće pomoći i na kraju krajeva neće donijeti rješenje”, naglašava Špago.

On nije želio komentarisati kampanje drugih političkih subjekata, dodavši kako će o tim političkim projektima svoje mišljenje i ocjenu dati sami glasači. Podsjeća kako se “Koalicija za Mostar 2020” okrenula sebi i svojoj kampanji, te predstavljanju onoga što namjeravaju raditi u naredne četiri godine, kada dobiju povjerenje glasača.

On je naveo i da pojedini politički subjekti na mostarskoj političkoj sceni očito imaju podršku samog vrha susjednih država, što se vidi u gotovo svakodnevnim posjetama i obilascima njihovih visoko rangiranih državnih funkcionera. “Potpuno je van svih diplomatskih normi da se visoki funkcioneri druge države miješaju u lokalne izbore u Mostaru, ali to je dobra poruka glasačima probosanskih stranaka o tome koliko su važni lokalni izbori u Mostaru, odnosno koliko je bitno da građani sami uzmu sudbinu u svoje ruke”, podvukao je Špago.

(StarMo)