Naslovnica Mostar Špago: Iako ne možemo obilježiti Dan ARBIH kako borci zaslužuju…

Špago: Iako ne možemo obilježiti Dan ARBIH kako borci zaslužuju…

507
Šerif Špago; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Šerif Špago uputio je čestitku u povodu 15.aprila, godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine.

“15.april 1992. godine je jedan od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, dan kada je i zvanično formirana Armija Republike BiH i otpočela svoj pobjednički put u odbrani Bosne i Hercegovine.

Borci naše slavne Armije su svojom hrabrošću i požrtvovanošću zadivili cijeli svijet i dokazali da ljubav prema domovini i njenim građanima može pobjediti daleko naoružanije i opremljenije agresore, te da se i u neravnopravnoj borbi mogu izvršiti i najteži zadaci, časno i poštujući sve moralne kodekse.

Mi u Hercegovini, kao pripadnici jedinica 4. Korpusa Armije R BiH moramo biti posebno ponosni na sve ono što smo uradili u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, spriječivši zlokobne planove o podjeli jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.

Nažalost, cijena slobodne, cjelovite i međunarodno priznate države je skupo plaćena, stotine hiljada pobijenih građana, desetine hiljada šehida i poginulih boraca, desetine hiljada boraca – ratnih vojnih invalida, koji su dali dijelove svoga tijela za mir i slobodu…”, navodi Špago u čestitki.

On dalje ističe da se to ne smije nikada zaboraviti, te da se mora osigurati da Bosna i Hercegovina svojim građanima omogući sve uslove za normalan život i rad.

“U to ime svim porodicama šehida i poginulih boraca, svim patriotima Bosne i Hercegovine čestitam 28. godišnjicu formiranja Armije R BiH.

Nažalost, zbog trenutne epidemiološke situacije, Dan Armije RBiH ne možemo obilježiti na način kako to zaslužuju borci koji su bili u njenim redovima, ali sam siguran da će oni poštujući sve mjere nadležnih organa doprinijeti da se ova krizna situacija u BiH što prije završi”, stoji na kraju čestitke predsjedavajućeg Skupštine HNK, Šerifa Špage.

(StarMo)