Naslovnica Mostar Špago-Field: O problemu izbora vlade i komesara

Špago-Field: O problemu izbora vlade i komesara

317

Mostar — Predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Šerif Špago primio je u petak u Mostaru ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Matthewa Fielda s kojim je razgovarao o političkoj situaciji u HNK.

Špago je ambasadora Fielda upoznao o trenutnim aktivnostima Skupštine HNK, kao i o najaktuelnijim političkim pitanjima u HNK, posebno o problemu izbora nove kantonalne vlade nakon Opštih izbora 2018. godine, saopšteno je iz Skupštine HNK.

Predsjedavajući Špago dotaknuo se i stanja sigurnosti u HNK i pitanja izbora kantonalnog komesara policije.

Razgovaralo se i aktivnostima nadležnih organa u borbi protiv pandemije koronavirusa, te su sagovornici izrazili nadu da će vlasti u BiH u skorije vrijeme započeti masovno vakcinisanje stanovništva.

Fokus svoga zanimanja britanski ambasador stavio je na pitanje potencijala za privlačenje investicija, posebno u oblasti turizma u HNK i mogućnostima unaprjeđenja rada aerodroma u Mostaru kao početne tačke za dolazak turista.

Naglašena je važnost infrastrukturnih projekata kako bi se stvorili bolji uslovi za nove investicije, imajući u vidu potencijale HNK u oblasti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, poljoprivredi i drugo.

Špago i Field zauzeli su zajednički stav da je neophodno s viših nivoa vlasti pomoći novoizabranom gradonačelniku Mostara i Gradskom vijeću u rješavanje nagomilanih problema u Mostaru.

Predsjedavajući Skupštine HNK zahvalio je ambasadoru Fieldu na posjeti i dosadašnjoj podršci i posvećenosti njega lično i njegove vlade na rješavanju pitanja koja imaju za cilj unutrašnju stabilizaciju i bolji život svih građana, saopšteno je iz Skupštine HNK.

(StarMo)